ΝΑΤΟ και 9 κράτη-κάτοχοι πυρηνικών: Δεν υπογράφουν Συνθήκη απαγόρευσής τους!

Μπορεί η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), να τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2017, αλλά το ΝΑΤΟ και εννέα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά στο οπλοστάσιο τους, δεν υπογράφουν τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων (TPNW)!

Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από εμπιστευτικό ενημερωτικό σημείωμα της Υπηρεσίας Think Tank του Ευρωκοινοβουλίου, στο οποίο αναφέρεται ότι, από τις 21 έως 23 Ιουνίου

2022, θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά, η Συνάντηση των 61 κρατών μερών αυτής της Συνθήκης.

Όπως σημειώνεται, το TPNW τέθηκε σε ισχύ στις 22 Ιανουαρίου 2021.

Εκείνη την ημέρα, η ανάπτυξη, οι δοκιμές, η παραγωγή, η κατοχή, η αποθήκευση, η χρήση και η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, καθώς και η τοποθέτηση ή ανάπτυξη πυρηνικών όπλων άλλης χώρας στην εθνική επικράτεια ενός κράτους μέλους απαγορευόταν βάσει του διεθνούς δικαίου.

Το TPNW χαιρετίστηκε ως ιστορικό από τους υποστηρικτές της πρωτοβουλίας, η οποία έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια, για να απαλλάξει τον κόσμο από το πιο καταστροφικό όπλο που γνωρίζει η ανθρωπότητα.

Η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), η οποία πρωτοστάτησε σε αυτές τις προσπάθειες, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2017.

Οι υποστηρικτές ελπίζουν ότι το TPNW θα ενισχύσει το διεθνές νομικό πλαίσιο και θα προωθήσει σταδιακά τον πολιτικό κανόνα κατά της κατοχής και χρήσης πυρηνικών όπλων.

Ωστόσο, οι πολέμιοι της Συνθήκης υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος οι προϋποθέσεις για αφοπλισμό και ότι οι υποστηρικτές του TPNW δεν το αναγνωρίζουν. Αναμφισβήτητα, η θέση τους ενισχύθηκε από τις πρόσφατες εξελίξεις.

Τα εννέα κράτη που είναι γνωστό ότι διαθέτουν στρατιωτικά πυρηνικά προγράμματα δεν έχουν υπογράψει το TPNW. Ούτε τα κράτη μέλη του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), που επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους για την πυρηνική αποτροπή το 2016.

Υπογραμμίζεται έντονα ότι, αυτό εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τον αντίκτυπο αυτού του νέου μέσου και την ικανότητά του να δημιούργησε κανονιστικές αξίες.

Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, 21 από τα οποία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, αντιτίθενται στο TPNW και μόνο τρία το έχουν επικυρώσει.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημείωσε ότι το TPNW παρείχε στοιχεία της επιθυμίας να επιτευχθεί ο στόχος ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα.

Όλο το 8σέλιδο ενημερωτικό σημείωμα στα αγγλικά εδώ.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

ΝΑΤΟπυρηνικάσυνθήκηαπαγόρευση
Keywords
Τυχαία Θέματα