ΝY Times: Η Κίνα ήξερε για την εισβολή στην Ουκρανία

08:32 3/3/2022 - Πηγή: Reporter

Δημοσίευμα «βόμβα» των New York Times έρχεται να αποδείξει ότι η Κίνα γνώριζε για τη ρωσική εισβολή και μάλιστα είχε εκφράσει άποψη για την ημερομηνία στρατιωτικής επέμβασης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι NYT, ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν ενημερώσει τη ρωσική πλευρά στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλει στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

στο Πεκίνο.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι είχαν επίγνωση για τα πολεμικά σχέδια ή τις προθέσεις της Ρωσίας πριν ξεκινήσει η εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας στο Πεκίνο στις 4 Φεβρουαρίου πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα των New York Times που υπογράφουν οι αρθρογράφοι Edward Wong και Julian E. Barnes, η Κίνα πραγματοποίησε την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στις 20 Φεβρουαρίου και λίγες μόνο ημέρες μετά, στις 24 Φεβρουαρίου, ο ρωσικός στρατός άρχισε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, με βαλλιστικούς πυραύλους, οβίδες πυροβολικού και μονάδες αρμάτων μάχης.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι η εισβολή του Πούτιν αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί απλή σύμπτωση.

Οι πληροφορίες σχετικά με τις συνομιλίες που είχαν Κινέζοι και Ρώσοι αξιωματούχοι ήταν απόρρητες, ωστόσο θεωρήθηκαν αξιόπιστες από τους αξιωματούχους που την εξέτασαν.

ΝEW YORK TIMESΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΠουτινΣι ΤζινπίνγκΟλυμπιακοί Αγώνες
Keywords
Τυχαία Θέματα