Μυλωνάς (Εθνική): Παροχή ρευστότητας 3,5 δισ. μέχρι το τέλος 2020

Τα 3,5 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν οι εκταμιεύσεις νέων δανείων της Εθνικής Τράπεζας μέχρι το τέλος του 2020. Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων, ένα σημαντικό μέρος αυτών θα δοθεί στο τρίτο εξάμηνο του έτους.

Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι «παραμένει ρίσκο τα κονδύλια να χρησιμοποιηθούν σωστά και να κατευθυνθούν στις επιχειρήσεις που τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι για να δημιουργήσουν μαξιλάρια. Πρέπει να επιβραβευθεί

όποιος στοχεύει καλύτερα, όχι όποιος ξοδεύει καλύτερα».

Μέσω του ΤΕΠΙΧ, το οποίο στοχεύει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Εθνική Τράπεζα εκταμίευσε δάνεια για περίπου 2.500 ΜμΕ, με τις εκταμιεύσεις να αντιστοιχούν στο 24% των συνολικών εκταμιεύσεων μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Με το πρόγραμμα εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, για κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, η Εθνική έχει εκταμιεύσει δάνεια άνω των 800 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το 2019 οι νέες εκταμιεύσεις δανείων της ΕΤΕ ανήλθαν σε 3,3 δισ. ευρώ (4,4 δισ. συμπεριλαμβανομένου του φετινού α΄ τριμήνου), με την Τράπεζα να έχει 40% μερίδιο αγοράς στην καθαρή αύξηση των εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων το 2019.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

«Σε σχέση με την ελληνική αγορά η Εθνική έχει τα χαμηλότερα κόκκινα δάνεια που καλύπτονται από τις περισσότερες προβλέψεις. Τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν στα 10 δισ. από 15 δισ. μέσα σε ένα χρόνο με ρυθμίσεις και πωλήσεις. Το project Icon πραγματοποιήθηκε μέσα στην κρίση, χωρίς να επιβαρύνει την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας» επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής.

Στις προτεραιότητες της τράπεζας είναι η εξυγίανση του ισολογισμού με περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Τράπεζα θα ξεκινήσει την προσέγγιση επενδυτών για την τιτλοποίηση Frontier, μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 6 δισ. ευρώ, στις αρχές του β΄ εξαμήνου 2020. Με την τιτλοποίηση αυτή, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσει χαμηλότερα του 15%. Μεσοπρόθεσμος στόχος της ΕΤΕ είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 5% και απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 10%.

Ύφεση

«Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, που επεξεργαζόμαστε στην τράπεζα, η ύφεση για το 2020 θα είναι της τάξεως του 7,5%, με τις επιχειρήσεις να υφίστανται μείωση του κύκλου εργασιών τους περί το 25%. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται ένα έλλειμμα χρηματοδότησης, ύψους 10 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος θα καλυφθεί από προγράμματα, όπως το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το εγγυοδοτικό, το υπόλοιπο από τις τράπεζες», σχολίασε ο κ. Μυλωνάς.

Οι προτεραιότητες

Παράλληλα, ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχει θέσει η Εθνική.

Αυτές είναι:

Επιτάχυνση των ψηφιακών υπηρεσιών και επανεξέταση του λειτουργικού μοντέλου των καταστημάτων. Σήμερα άνω του 60% των συναλλαγών της Τράπεζας διενεργείται ηλεκτρονικά. Στην κρίση του κορονοϊού, η Τράπεζα είχε αύξηση 50% στους ενεργούς χρήστες ψηφιακών καναλιών, οι οποίοι ανέρχονται πλέον σε 1,4 εκατομμύρια. Υιοθέτηση νέου λειτουργικού μοντέλου με επιλογή εξ αποστάσεως εργασίας και παροχή ευελιξίας. Σημειώνεται ότι ακόμη και σήμερα, περισσότερο του 50% των ανθρώπων της Τράπεζας εργάζονται εξ αποστάσεως.Αξιοποίηση ευκαιριών από διαρθρωτικές αλλαγές στην Οικονομία και στις εταιρείες.Ενίσχυση του προγράμματος μετασχηματισμού που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται την τελευταία διετία, δίνοντας σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Τράπεζα.

Παύλος ΜυλωνάςΕθνική Τράπεζα
Keywords
Τυχαία Θέματα