Μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης εξειδικεύεται στην παγκόσμια πρόγνωση καιρού

22:21 4/8/2023 - Πηγή: Reporter

Στην τεχνητή νοημοσύνη στρέφεται η Ε.Ε. για την πρόγνωση του καιρού, αφού όπως ανακοίνωσε η Huawei το Pangu-Weather Model του Huawei Cloud, είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF).

Στον συγκεκριμένο ιστότοπο, μετεωρολόγοι, ερασιτέχνες μετεωρολόγοι, καθώς και το ευρύ κοινό, μπορούν πλέον να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις παγκόσμιες προγνώσεις καιρού διάρκειας δέκα ημερών του Pangu-Weather.

Το ECMWF κυκλοφόρησε επίσης μια τεχνική έκθεση με τίτλο «Η εξέλιξη στην πρόγνωση καιρού με τη χρήση δεδομένων», στην οποία δοκιμάστηκε το μοντέλο Pangu-Weather ως αντιπροσωπευτικό των μεθόδων που βασίζονται σε δεδομένα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η υιοθέτηση μοντέλων ML όπως το Pangu-Weather θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για τη σταδιακή, και μάλλον αργή, πρόοδο των παραδοσιακών μεθόδων αριθμητικής πρόβλεψης του καιρού (NWP) -η ικανότητα πρόβλεψης αυξάνεται κατά περίπου μία ημέρα ανά δεκαετία (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό), γεγονός που θα μπορούσε να αποδοθεί στο υψηλό υπολογιστικό κόστος της διεξαγωγής μιας πρόγνωσης με τα συνήθη μοντέλα NWP.

Το ECMWF διεξάγει πλέον μια σειρά από προγνώσεις βάσει δεδομένων ως μέρος του επιχειρησιακού προγράμματός του. Ο ιστότοπος του ECMWF παρουσιάζει τις προγνώσεις του Pangu-Weather σε έξι διαφορετικούς τύπους διαγραμμάτων.

τεχνητή νοημοσύνηΚΑΙΡΟΣπρόβλεψηΕυρώπη
Keywords
Τυχαία Θέματα