Μόνο οι ηγέτες της Ε.Ε. και οι τραπεζίτες θα ξέρουν το ύψος του κουρέματος

Δεν θέλουν να δώσουν δημοσιότητα για να μη γίνει σπέκουλα. Oι Financial Times γράφουν για καμία απόφαση σήμερα. Τα νέα σενάρια. Τι λένε Μέρκελ, Σαρκοζί.

Ανεπισήμως θα αποφασιστεί και ανεπισήμως θα προταθεί στους πιστωτές ένα κούρεμα

της τάξης του 50 με 60%, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές. Άλλωστε, η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος κυρία Ανγκέλα Μέρκελ μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας της είπε ότι την Τετάρτη δεν πρόκειται να δοθούν λεπτομέρειες για τα νούμερα του haircut, παρά μόνο οι βασικές κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που τείνει να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Τόσο άσχημα είναι τα πράγματα και τόσο έντονο το αδιέξοδο στους κόλπους της Ε.Ε., αφού έχουμε φτάσει στο παρά... ένα και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, που ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί φέρεται να δήλωσε σε συνεργάτες του ότι η Ευρώπη κινδυνεύει με κατάρρευση. Και πως να μη συμβαίνει αυτό όταν υπάρχει το οξύ πρόβλημα του ελληνικού χρέους από την μία και η ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και η βεβαιότητα από την άλλη ότι ακολουθεί η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου, η Ιταλία.

Ο Ιταλικός Τύπος επικαλείται πληροφορίες ότι αλλάζει η φρουρά στην πρωθυπουργία με τον κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παραχωρεί τη θέση του. Κι ενώ όλα μοιάζουν στον αέρα λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, από τις Βρυξέλλες κυκλοφορούν φήμες ότι το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει:

α) Κούρεμα 60% μέχρι να πέσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

β) Νέο δάνειο 130 δισ. ευρώ.

γ) Αποκρατικοποιήσεις 30 δισ. ευρώ και όχι 50 δισ. ευρώ, όπως προβλεπόταν αρχικά, και

δ) οι αποκρατικοποιήσεις να υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο και όχι στο αγγλικό, προκειμένου να μην τεθεί θέμα εθνικής κυριαρχίας.

 

Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης, που συνεδριάζουν σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες, δεν θα καταλήξουν σε μία οριστική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους που είναι ενήμεροι των διαβουλεύσεων.

 

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι συζητήσεις μεταξύ των διαπραγματευτών της Ευρωζώνης και των εκπροσώπων των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων - σχετικά με το "κούρεμά" τους - δεν έχουν καταλήξει. Σημειώνει ακόμη ότι ένα σχέδιο αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής, το οποίο κυκλοφόρησε αργά χθες το βράδυ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεν περιλαμβάνει καμία διατύπωση για συμφωνία ως προς το "κούρεμα" των ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών και αναφέρεται μόνο σε ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα που θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή στο μέλλον, χωρίς να γίνεται αναφορά σε χρονοδιάγραμμα.

 

Ένα ξεχωριστό "σχέδιο όρων και προϋποθέσεων" σχετικά με την αύξηση της "δύναμης πυρός" του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) - που αποτελεί επίσης βασικό πυλώνα της επιδιωκόμενης συμφωνίας - καθιστά σαφές ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν γνωρίζουν πόσο

Keywords
Τυχαία Θέματα