Μητσοτάκης: Πλήρης στήριξη των ομολόγων μου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Μήνυμα σιγουριάς στον ελληνικό λαό «από το Καστελόριζο έως την Κέρκυρα και από την Γαύδο έως τον Έβρο» έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Θέλω να γνωρίζουν όλοι και όλες ότι έχουμε ψυχραιμία, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά γιατί έχουμε πολύ ισχυρούς συμμάχους, οι οποίοι θα στέκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας όταν πρόκειται αυτή να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο επιβεβαίωσε απερίφραστα την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των ενεργειών της Τουρκίας. «Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη απ’ όλους τους ομολόγους μου, την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» είπε.

«Η υπεράσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε ζυγαριά. Αν με υπαιτιότητα της Τουρκίας αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μεταναστευτικό θα τις διαχειριστούμε. Μην νομίζει κανείς ότι θα κάνουμε "εκπτώσεις" υπό το φόβο αυξημένων μεταναστευτικών ροών», διευκρίνισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν αναγνωρίζουμε ότι η "συμφωνία" αυτή παράγει έννομο αποτέλεσμα. Η συμφωνία δεν έχει αναρτηθεί επίσημα στον ΟΗΕ και εμείς υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει καν να αναρτηθεί».

«Δηλώσεις από την Τουρκία έχουμε δει πολλές. Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό γιατί η χώρα βρίσκεται απομονωμένη διπλωματικά. Εκτός από την ΕΕ είχαμε ξεκάθαρη δήλωση και από τις ΗΠΑ και των πρέσβη τους που επιβεβαιώνει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία είναι απομονωμένη και αυτό μπορεί να προκαλεί νευρικότητα που αντανακλάται σε δηλώσεις», συμπλήρωσε και επισήμανε ότι «Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε κλιμάκωση, δεν εξαρτάται όμως αποκλειστικά από εμάς».

Κυριάκος Μητσοτάκηςελληνοτουρκικές σχέσειςΤΟΥΡΚΙΑΛιβύησυμφωνίαΣύνοδος κορυφής της ΕΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα