Μητσοτάκης: Ώρα να έρθουν επενδυτές και να χαλαρώσουν οι πιστωτές

Ανοιχτή συζήτηση με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Harvard και Stanford, Νίαλ Φέργκιουσον, είχε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Φέργκιουσον επί της ουσίας πήρε συνέντευξη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μία κατάμεστη αίθουσα, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να κάνει μία αναδρομή της κρίσης στην Ελλάδα και να αναφέρεται στις βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησής του.

Απαντώντας σε ερώτηση για την τελευταία

δεκαετία και τα χρόνια της κρίσης, ο πρωθυπουργός στάθηκε περισσότερο στις κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως η αποκαλούμενη «kolotoumpa» της είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και οι πολίτες να αντιμετωπίσουν μία σκληρή κατάσταση με κλειστές τράπεζες, capital controls και τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. Πορεία που συνοδεύτηκε από σκληρά μέτρα και μεγάλη επιδείνωση της καθημερινότητας των πολιτών από την επιβολή τους, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να στείλει μήνυμα αλλαγής του κλίματος στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως γίνονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της εξασφάλισης ενός περιβάλλοντος φιλικού σε επενδύσεις. Προέβαλε το γεγονός ότι πλέον υπάρχει μία σταθερή κυβέρνηση με καθαρή λαϊκή εντολή, κάτι που διασφαλίζει ότι δεν θα γίνουν εκλογές μέχρι το 2023 οπότε και υπάρχει ένα καθαρό σκηνικό για εκείνους που κοιτούν τα μακροοικονομικά μεγέθη.

"Οι πιστωτές να χαλαρώσουν"

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως επιδίωξη της κυβέρνησής του είναι να υπάρξει ελάφρυνση των απαιτήσεων των θεσμών: «Είμαστε σε καλό δρόμο να πείσουμε τους πιστωτές μας πως μπορούν να χαλαρώσουν», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι εμείς προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις, ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας και μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε φυσικά και στο αίτημα της Ελλάδας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2%, σημειώνοντας πως η κυβέρνησή του θα πείσει τους δανειστές να το αποδεχθούν με τη συνέπειά της και με την επίτευξη ανόδου της ανάπτυξης, που ο ίδιος προέβλεψε ότι θα αγγίξει το 3%.

ΜητσοτακηςΝταβός
Keywords
Τυχαία Θέματα