Μητσοτάκης-Μακρόν σε ανοιχτή γραμμή πριν την Κορσική-Η λίστα των εξοπλιστικών

11:17 8/9/2020 - Πηγή: Reporter

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις Ελλάδας-Γαλλίας, ενόψει της συνάντησης που θα έχει την Πέμπτη (10/9) ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική.

Τα επιτελεία των δύο ηγετών βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, όπως και οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, προκειμένου να "κλειδώσει" συμφωνία για τα εξοπλιστικά.

Πηγές του Πενταγώνου επιβεβαιώνουν πως το εξοπλιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει

τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των mirage 2000 ώστε και τα 44 που διαθέτει η πολεμική αεροπορία να είναι σε πτητική κατάσταση.

Επιπλέον, αφορά την πιστοποίηση των γαλλικών όπλων που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο δηλαδή τους πυραύλους Scalp και Exocet, την παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90 ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για τον στρατό ξηράς καθώς βέβαια και το ενδιαφέρον της Αθήνας για την προμήθεια μιας μοίρας μαχητικών αεροσκαφών Rafale ενώ δεν έχουν τελειώσει οι συζητήσεις για τις γαλλικές φρεγάτες όμως υπάρχει απόσταση λόγω του υψηλού κόστους.

Αναμένεται νέα πρόταση από τους Γάλλους, που σύμφωνα με πηγές θα κινείται κάτω από τα 3 δισ. ευρώ.

Συζητήσεις γίνονται ακόμα την άμεση προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214, την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200, τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων Apache του στρατού ξηράς αλλά και την υποστήριξη των εκτοξευτών MLRS αλλά και αγορά φρεγατών.

Συμφωνία και μήνυμα στην Τουρκία

Ο στόχος της Ελλάδας είναι να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τη Γαλλία έως την Πέμπτη, προκειμένου Μητσοτάκης και Μακρόν να είναι σε θέση να κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις ή ακόμα και να βάλουν υπογραφές σε ορισμένα κομμάτια της συμφωνίας που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Η συμφωνία θεωρείται μήνυμα προς την Τουρκία, ενώ φυσικά η Ελλάδα περιμένει και από τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν να διατηρήσει τη σκληρή στάση του απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Να δηλώσει τη στήριξή του στην Ελλάδα, αλλά και τη θέση του για κυρώσεις προς την Τουρκία στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Ανάλογα μηνύματα θα στείλει ασφαλώς και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος ελπίζει πως θα γυρίσει στην Ελλάδα με περισσότερα... εφόδια στις σκληρές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΜητσοτακηςΜακρόνΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣεξοπλιστικάΕΛΛΑΔΑΓαλλία
Keywords
Τυχαία Θέματα