Μηταράκης: Το σχέδιό μας εγγυάται αποτελεσματική αποσυμφόρηση των νησιών

«Το σχέδιο μας εγγυάται την αποτελεσματική αποσυμφόρηση των νησιών, με την ισόποση δημιουργία θέσεων φιλοξενίας, τόσο στα νέα κλειστά κέντρα, όσο και σε χώρους φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Αναφορικά με τη σημερινή ανακοίνωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, ο κ. Μηταράκης παραδέχθηκε ότι «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα πέντε

νησιά του Αιγαίου τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δύσκολη» και συμμερίζεται την αγωνία του.

Ο υπουργός εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» για το γεγονός ότι τα πρώτα αποτελέσματα της νέας πολιτικής της κυβέρνησης αξιολογούνται θετικά από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

«Είναι γεγονός ότι η υπερσυσσώρευση προσφύγων και μεταναστών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης και σοβαρά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες των ακριτικών νησιών. Είναι κρίσιμο να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά η διαδικασία ασύλου, καθώς και οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», σημείωσε.

«Θεωρώ απάνθρωπο αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή να καθυστερεί η απάντηση μιας αίτησης ασύλου επί δύο και τρία έτη. Αυτό αλλάζει. Οι νέες αιτήσεις ασύλου παίρνουν πρωτοβάθμια απόφαση σε 24 ημέρες, στα νησιά για τις νέες αφίξεις», επισήμανε ο κ. Μηταράκης.

ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣΟΗΕμεταναστευτικόΚέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησηςπρόσφυγες
Keywords
Τυχαία Θέματα