Μην κάνετε τεστ στρεπτόκοκκου στο σπίτι-Η διάγνωση γίνεται από γιατρό

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστά την προσοχή προς την ανάγκη για έγκαιρη και ακριβή διάγνωση της διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου, μιας παθολογίας που έχει προκαλέσει τον θάνατο 11 παιδιών στη χώρα μας.

Ο ΙΣΑ ενημερώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθερο-επαγγελματιών Παιδιάτρων ότι το τελευταίο διάστημα πυκνώνει το φαινόμενο πολλοί γονείς να αγοράζουν και να κάνουν μόνοι τους ή στο φαρμακείο, το γρήγορο τεστ

για τον στρεπτόκοκκο (Strep-Test) στο παιδί τους που παρουσιάζει πυρετό και πονόλαιμο.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι η λήψη υλικού για την διενέργεια του στρεπ-τεστ απαιτεί εμπειρία που ο γονιός δεν μπορεί να έχει.

Στα γρήγορα τεστ υπάρχει πιθανότητα λανθασμένου αποτελέσματος. Μπορεί να βγει αρνητικό αλλά το παιδί να πάσχει από στρεπτοκοκκική νόσο.

Επιπρόσθετα στο γενικό πληθυσμό υπάρχει ένα ποσοστό υγιών φορέων του στρεπτόκοκκου. Αν στα παιδιά αυτά γίνει στρεπ-τεστ το πιθανότερο είναι να βγει θετικό.

Οι ΙΣΑ τονίζει ότι μόνο ο ιατρός είναι εκπαιδευμένος μετά την κλινική εξέταση να χορηγήσει αγωγή ή να διενεργήσει οποιαδήποτε ιατρική πράξη.

Ο γονείς πρέπει να απευθύνονται στον παιδίατρο όταν το παιδί τους παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετό, κεφαλαλγία, πονόλαιμο, εμετούς, διάρροιες, βήχα, εξάνθημα κλπ.

Για τη συνταγογράφηση αντιβιοτικού για την στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, εφαρμόζεται σχετικό πρωτόκολλο από την επιτροπή λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας, το οποίο περιγράφει σαφώς πότε πρέπει να γίνεται το στρεπ-τεστ μετά από κλινική εξέταση.

Κάθε άλλη τακτική μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών.

Ακόμη, ο στρεπτόκοκκος είναι πιο συχνός στα παιδιά, αλλά επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών. Εάν ο γονέας ή το παιδί έχουν συμπτώματα στρεπτόκοκκου, σύμφωνα με τη Mayo Clinic, πρέπει να επισκεφτούν γιατρό για έγκαιρη εξέταση και θεραπεία.

Συμπτώματα

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πόνο στο λαιμό που συνήθως εμφανίζεται γρήγορα Επώδυνη κατάποση Κόκκινες και διογκωμένες αμυγδαλές, μερικές φορές με λευκές κηλίδες ή ραβδώσεις πύου Μικροσκοπικές κόκκινες κηλίδες στην περιοχή στο πίσω μέρος του ουρανίσκου του στόματος Πρησμένοι, ευαίσθητοι λεμφαδένες στο λαιμό Πυρετό Πονοκέφαλο Εξάνθημα Ναυτία ή έμετο Πόνοι σώματος

Είναι πιθανό ο γονέας ή το παιδί να έχουν πολλά από αυτά τα σημεία και συμπτώματα, αλλά να μην έχουν στρεπτόκοκκο. Η αιτία αυτών των σημείων και συμπτωμάτων μπορεί να είναι μια ιογενής λοίμωξη ή κάποια άλλη ασθένεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο γιατρός κάνει εξετάσεις ειδικά για στρεπτόκοκκο.

Πότε πρέπει κάποιος να επισκεφθεί γιατρό

Πρέπει να επικοινωνήσει κάποιος με γιατρό εάν εμφανιστούν οποιοδήποτε από αυτά τα σημεία και συμπτώματα:

Πονόλαιμος που συνοδεύεται από ευαίσθητους, διογκωμένους λεμφαδένες Πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες Πυρετός Πονόλαιμος που συνοδεύεται από εξάνθημα Προβλήματα αναπνοής ή κατάποσης Εάν έχει διαγνωστεί στρεπτόκοκκος, έλλειψη βελτίωσης μετά τη λήψη αντιβιοτικών για 48 ώρες

#ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΣ #ΠΑΙΔΙΑ #διάγνωση #παιδίατρος #Ιατρικός_Σύλλογος_Αθηνών
Keywords
Τυχαία Θέματα