Μικρή άνοδος για τις τιμές του πετρελαίου-Βλέμματα σε Ουκρανία, Ιράν

Μικρές διακυμάνσεις παρουσιάζουν τη Δευτέρα (21/2) οι τιμές του πετρελαίου, υπό την ελπίδα της συνόδου κορυφής για την Ουκρανία και των ειδήσεων για πιθανή πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων.

Η αγορά είναι επιφυλακτική, γι' αυτό και οι τιμές δεν πέφτουν σε καμία περίπτωση κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, ενώ παραμένουν οι προβλέψεις ότι ο «μαύρος χρυσός» μπορεί να φτάσει και τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί

των αραβικών χωρών παραγωγής πετρελαίου εξέφρασαν την άποψη ότι ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να τηρήσει την τρέχουσα συμφωνία του για προσθήκη 400.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα στην παραγωγή, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για άντληση περισσότερου πετρελαίου για μείωση της πίεσης στις τιμές.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε σε συνέδριο της βιομηχανίας στο Ριάντ ότι η πανδημία και η ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη «μας έχουν διδάξει την αξία της προσοχής».

Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ δυσκολευόταν ήδη να επιτύχει τους υπάρχοντες στόχους και δεχόταν πιέσεις από κορυφαίους καταναλωτές που ζητούσαν περισσότερο αργό για να περιορίσουν τις αυξανόμενες τιμές εν μέσω φόβων για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού λόγω της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα της Ουκρανίας.

Την Τετάρτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέτρεψε τον ΟΠΕΚ+ να μειώσει το χάσμα μεταξύ των στόχων παραγωγής πετρελαίου και της πραγματικής παραγωγής.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Ιχσάν Αμπντούλ Τζαμπάρ, δήλωσε ότι «προς όφελος όλης της ενεργειακής αγοράς, ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να παραμείνει στην τρέχουσα συμφωνία για να αποφευχθούν εκπλήξεις».

Ο ΟΠΕΚ+ δήλωσε ότι θα εργαστεί για να ενσωματώσει το Ιράν στο σύμφωνό του για την παραγωγή πετρελαίου, εάν η Τεχεράνη και οι παγκόσμιες δυνάμεις καταλήξουν σε συμφωνία για την αναβίωση της πυρηνικής τους συμφωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 0,23% στα 90,42 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ 0,39% στα 91,79 δολάρια το βαρέλι.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,17% στα 1.896,55 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι χάνει 1% στα 23,738 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός πέφτει 0,21% δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,24% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1348 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,22% στο 1,362 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ανεβαίνει 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8333 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤδολαριοχρυσόςασήμιχαλκός
Keywords
Τυχαία Θέματα