Μικρές απώλειες για το πετρέλαιο- Υποχωρεί και το φυσικό αέριο

14:23 1/4/2022 - Πηγή: Reporter

Υποχωρούν ελαφρά οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (1/4) ενόψει της συνάντησης των χωρών-μελών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που πρόκειται να συζητήσουν την απελευθέρωση έκτακτων αποθεμάτων πετρελαίου παράλληλα με μια τεράστια προγραμματισμένη απελευθέρωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα δύο συμβόλαια αναφοράς, μπρεντ και αμερικανικό αργό, οδεύουν προς τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειές τους σε δύο χρόνια στο

14% και 13%, αντίστοιχα.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απελευθέρωση 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα για έξι μήνες, αρχής γενομένης από τον Μάιο. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη κίνηση που έγινε ποτέ από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου των ΗΠΑ (SPR).

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την πορεία τους, εάν η απελευθέρωση μειωθεί ή καθυστερήσει ή εάν οι παραδοτέοι όγκοι είναι μικρότεροι από αυτούς που αναφέρει ο Λευκός Οίκος, ανέφερε η συμβουλευτική Eurasia Group.

Ο ΟΠΕΚ+, στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία, αποφάσισε την Πέμπτη πλάνο για αύξηση κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως στον στόχο παραγωγής του Μαΐου, παρά την πίεση της Δύσης να προσθέσει περισσότερα.

«Η επικείμενη... βροχή αμερικανικών βαρελιών δεν αλλάζει το γεγονός ότι η αγορά θα δυσκολευτεί να βρει αρκετή προσφορά τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Στίβεν Μπρένοκ Stephen Brennock. «Η ποσότητα που θα απελευθερώσουν οι ΗΠΑ ωχριά σε σύγκριση με τις προσδοκίες ότι 3 εκατομμύρια bpd ρωσικού πετρελαίου θα τεθούν εκτός, καθώς οι κυρώσεις “πονούν” και οι αγοραστές απορρίπτουν τις αγορές», συμπλήρωσε.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,31% στα 99,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,02% στα 104,02 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση και για το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχωρώντας 3,122% στα 121,975 ευρώ η μεγαβατώρα, την ώρα που η Ρωσία επιμένει για πληρωμές σε ρούβλια.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,83% στα 1.933,10 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι χάνει 1,13% στα 24,852 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός διολισθαίνει 1,01% στα 4,703 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,106 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,02% στο 1,3135 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,842 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόδολαριοχρυσόςασήμιχαλκός
Keywords
Τυχαία Θέματα