Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, με το μυαλό στις τράπεζες

Διαφορετικές κατευθύνσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας (12/6), με τους επενδυτές να επικεντρώνονται αυτή την εβδομάδα στις κρίσιμες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς των ΗΠΑ (FOMC) συνεδριάζει στις 13-14 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

την Πέμπτη και η συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Yi Gang, δήλωσε ότι αναμένει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του δεύτερου τριμήνου της Κίνας να είναι «σχετικά υψηλό».

Ο Yi, σε ομιλία που εκφώνησε στη Σαγκάη την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι οι πρόσφατες χαμηλές εκτυπώσεις του πληθωρισμού αντικατοπτρίζουν μια καθυστερημένη άνοδο των επιπέδων ζήτησης και ότι αναμένει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί σταδιακά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η οικονομία θα επιτύχει τον στόχο ανάπτυξης που έχει θέσει η κυβέρνηση για ολόκληρο το έτος στο περίπου 5%.

Δημοσκόπηση της China's Securities Daily με τη συμμετοχή οικονομολόγων έδειξε ότι αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα λάβει μέτρα νομισματικής χαλάρωσης μειώνοντας το μεσοπρόθεσμο επιτόκιο της διευκόλυνσης δανεισμού κατά 5 έως 10 μονάδες βάσης την Πέμπτη.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι πιθανό να διατηρήσει την εξαιρετικά εύκολη νομισματική της πολιτική όταν συνεδριάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα, ανέφερε το Reuters.

Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, το Reuters ανέφερε ότι η BOJ μπορεί επίσης «να σηματοδοτήσει ότι ο πληθωρισμός υπερβαίνει τις προβλέψεις της». Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αναβάθμιση της θέσης της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό τον Ιούλιο, όταν θα κάνει μια τριμηνιαία ανασκόπηση.

Ωστόσο, οι πηγές ανέφεραν ότι μια τέτοια αναθεώρηση, εάν συμβεί, είναι «απίθανο να προκαλέσει αυτόματα αύξηση των επιτοκίων».

Προηγουμένως, ο διοικητής της BOJ Kazuo Ueda επέμεινε ότι απαιτείται μια εξαιρετικά χαλαρή πολιτική έως ότου οι μισθοί αυξηθούν βιώσιμα μαζί με τον πληθωρισμό.

Στα μάκρο, οι τιμές χονδρικής της Ιαπωνίας αυξήθηκαν 5,1% τον Μάιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ελαφρώς χαμηλότερα από το 5,8% που καταγράφηκε τον Απρίλιο.

Η αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού κατέγραψε τον χαμηλότερο ρυθμ’ο από τον Ιούλιο του 2021 και χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters που προέβλεπαν άνοδο 5,5%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές χονδρικής μειώθηκαν κατά 0,7%, πολύ χαμηλότερα από το 0,2% που ανέμενε το Reuters.

Οι αγορές της Αυστραλίας ήταν κλειστές λόγω αργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,52%, κλείνοντας στις 32.434 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,09% στις 19.376 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 0,08% στις 3.228,83 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,85% στις 10.885,98 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted ενισχύθηκε 0,41% και έκλεισε στις 16.955,37 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,45% στις 2.629,35 μονάδες.

ασιατικές αγορέςΑΣΙΑΩκεανίαιαπωνίαNikkeiKospi
Keywords
Αναζητήσεις
meikta-prosima-stis-asiatikes-agores-me-to-myalo-stis-trapezes.htm
Τυχαία Θέματα