Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Περιμένοντας τη Fed

Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τετάρτης (15/6), καθώς οι επενδυτές περιμένουν να δουν πόσο επιθετικά θα κινηθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσον αφορά τα επιτόκια, με πολλούς να φοβούνται ότι μια δραστική κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση.

Οι αποδόσεις των ομολόγων έφτασαν σε υψηλά δεκαετίας, καθώς οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η Fed

θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης σε ένα εύρος 1,50-1,75% αργότερα την Τετάρτη. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από το 1994.

«Με φόντο τον υψηλό πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και τις αυξανόμενες ανησυχίες για την ύφεση, ο S&P 500 ξεκίνησε τη χειρότερη χρονιά από το 1962», σημειώνουν αναλυτές της Goldman Sachs.

Έρευνα έδειξε ότι υπάρχει βελτίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των Ιαπώνων κατασκευαστών, αν και ο Nikkei κατέγραψε απώλειες.

Τα στοιχεία για τις κινεζικές λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή για τον Μάιο ήταν λίγο καλύτερα από τα προβλεπόμενα, αλλά παρόλα αυτά κατέδειξαν τις συνέπειες από τα lockdown λόγω του κορονοϊού.

Οι αρχές στο Πεκίνο προειδοποίησαν την Τρίτη ότι η πόλη των 22 εκατομμυρίων κατοίκων βρισκόταν σε «αγώνα ενάντια στο χρόνο» για να αντιμετωπίσει το πιο σοβαρό ξέσπασμά της από την έναρξη της πανδημίας.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τις αγορές ομολόγων της για να διατηρήσει τις αποδόσεις κοντά στο μηδέν, ακόμη και όταν μεγάλο μέρος των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο αυστηροποιεί την πολιτική του.

Ωστόσο, η τεράστια πίεση στο γιεν και τα ομόλογα έχει πυροδοτήσει τις εικασίες ότι η BOJ θα μπορούσε να αναγκαστεί να τροποποιήσει την πολιτική της στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,14%, κλείνοντας στις 26.326,16 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 1,03% στις 21.297 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ανέβηκε 0,50% στις 3.305,41 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 1,48% στις 12.199,39 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted σημείωσε πτώση 0,30% και έκλεισε στις 15.999,25 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 1,83% στις 2.445,38 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 6.601 μονάδες, πέφτοντας 1,27%.

ασιατικές αγορέςNikkeiKospiιαπωνίαΚίναΑυστραλίαΩκεανία
Keywords
Τυχαία Θέματα