Μεγάλος συμβιβασμός ΕΕ- Ουγγαρίας ξεμπλοκάρει κονδύλια για Ουκρανία

Προς μεγάλη έκπληξη ακόμα και έμπειρων αξιωματούχων, η τσεχική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε συμφωνία με την Ουγγαρία για τη χορήγηση μακροοικονομικής βοήθειας 18 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία το 2023.

Ο συμβιβασμός περιλαμβάνει την αποδέσμευση ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τη Βουδαπέστη, που ήταν μπλοκαρισμένα, λόγω του ότι η Ουγγαρία δεν δέχεται να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σχετικά με το κράτος δικαίου.

«Οι

πρεσβευτές της ΕΕ ενέκριναν καταρχήν τη βοήθεια 18 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, τον ελάχιστο φόρο 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, την αποδοχή του σχεδίου ανάκαμψης της Ουγγαρίας και τη συμφωνία για τις προϋποθέσεις», ανέφερε η τσεχική προεδρία μέσω Twitter.

«Το πακέτο θα επιβεβαιωθεί μέσω γραπτής διαδικασίας», διευκρίνισε. Αυτή θα αρχίσει αύριο Τετάρτη, ανέφερε διπλωματική πηγή.

Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν τα μέρη χθες έρχεται σε αντίθεση με τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν υπό τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνιστούσε να παγώσουν τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για την Ουγγαρία, κρίνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε πρόσφατα η Βουδαπέστη για να καταπολεμηθεί η διαφθορά συνεχίζουν να μην επαρκούν.

ΟυγγαρίαΤσεχίαΕΕΚΟΜΙΣΙΟΝΟυκρανία
Keywords
Τυχαία Θέματα