Με το βλέμμα στις αγορές ενέργειας οι καταναλωτές- Εκτιμήσεις αποκλιμάκωσης

Αχτίδα ελπίδας βλέπουν παράγοντες της αγοράς σε σχέση με την πορεία των τιμών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο στο φόντο και των νέων δεδομένων με την πανδημία, των προβλέψεων για περιορισμούς στα ταξίδια, αλλά και των ανακοινώσεων των ΗΠΑ περί προγραμματισμένης απελευθέρωσης στρατηγικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου, εάν οι παγκόσμιες τιμές ενέργειας μειωθούν σημαντικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου του West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν, χτες, Τετάρτη κατά 51 σεντς, ή 0,76%, στα 65,77 δολάρια το βαρέλι. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αυξήθηκαν έως και 4%. Την ίδια ώρα Brent υποχώρησε 24 σεντς, ή 0,36%, στα 68,99 δολάρια το βαρέλι.

Στο φόντο αυτό η πτώση των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού έχει οδηγήσει και το πετρέλαιο θέρμανσης σε πιο χαμηλά επίπεδα. Έτσι, σε πολλές περιοχές η αρχική μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης από το επίπεδο των 1,15 ευρώ έχει υποχωρήσει στο 1,12.

Φυσικό αέριο και ρεύμα

Στο μεταξύ παράγοντες της αγοράς αναμένουν και στο φυσικό αέριο αποκλιμάκωση τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τον Νοέμβριο

Έτσι ο Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) μιλώντας στο Ετήσιο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2021», που διοργανώνει για 25η χρονιά το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 1-2 Δεκεμβρίου 2021, εκτίμησε ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο. Τα συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου στη χώρα μας – η οποία επηρεάζει, όπως είπε, καθοριστικά το κόστος ηλεκτροπαραγωγής - βασίζονται στο μοντέλο month-ahead, δηλαδή στις διεθνείς τιμές του προηγούμενου μήνα. Έτσι, τον Νοέμβριο οι τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν επειδή βασίστηκαν στις υψηλές τιμές του αερίου για τον Οκτώβριο, ενώ τον Δεκέμβριο, οι τιμές θα είναι χαμηλότερες.

«Αντίθετα», ανέφερε, «δεν υπάρχουν προβλέψεις για μείωση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου». Μίλησε ακόμη για τις τιμές λιανικής, λέγοντας πως οι προμηθευτές μετακυλούν το κόστος στον τελικό καταναλωτή, εφόσον έχουν ρήτρες. «Διαφορετικά θα είχαν χρεωκοπήσει», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Δρ. Δαγούμας σημείωσε ότι η ΡΑΕ εξετάζει πιθανές αντί-ανταγωνιστικές πρακτικές ενώ τόνισε πως, παρά τις αντιδράσεις, η Αρχή θα προχωρήσει στην υιοθέτηση των νέων προτύπων για τους λογαριασμούς και τις αιτήσεις προσφοράς ρεύματος καθώς και για την κατάργηση υπό προϋποθέσεις της ρήτρας αποχώρησης των καταναλωτών. Ο κ. Δαγούμας επικεντρώθηκε επιπλέον στο θέμα του εκσυγχρονισμού του πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Διαχειριστών και δεσμεύτηκε ότι η ΡΑΕ θα παρέχει κίνητρα ώστε να συμβάλει στη βελτίωσή τους.

Τέλος, υπογράμμισε ότι οι υψηλές τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 «ήρθαν για να μείνουν», κάτι που θα επιταχύνει την Ενεργειακή Μετάβαση.

Target Model και αυξήσεις τιμών στην Ενέργεια

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις αυξήσεις τιμών στην ενέργεια και υποστήριξε ότι αυτές δεν οφείλονται μόνο στη διεθνή κρίση. «Έχουμε ολιγοπωλιακή αγορά και χειραγώγηση τιμών, όπως καταγγέλλει και η βιομηχανία», ανέφερε, για να σημειώσει ότι η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον Νοέμβριο, όταν ανήλθε στα 229 ευρώ ανά μεγαβατώρα, θα επηρεάσει τους καταναλωτές το επόμενο δίμηνο και ζήτησε να αξιολογηθούν οι συνέπειες της νέας δομής της αγοράς (Target Model) η οποία εφαρμόστηκε πέρυσι. Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης οποίος άφησε αιχμές για τον κλιματικό νόμο στον οποίο απέδωσε «μέτρια χαρακτηριστικά» και κατέληξε λέγοντας πως η Πολιτεία πρέπει να σχεδιάσει την Μετάβαση και να την εγγυηθεί για όλους.

Πάντως ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, αναφέρθηκε στην κρίση τιμών, καθώς και στα άμεσα, όπως τα χαρακτήρισε, αντανακλαστικά της κυβέρνησης για την άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης που απειλεί, όπως είπε, να ναρκοθετήσει το εγχείρημα της ενεργειακής μετάβασης. «Είμαστε οι μοναδικοί στην Ευρώπη που αξιολογούμε σε μηνιαία βάση τις τιμές στις διεθνείς αγορές ενέργειας και προσαρμόζουμε, ανάλογα τα μέτρα», τόνισε ο Υπουργός.

Γιώργος Αλεξάκης ΕνέργειακαταναλωτεςΤιμέςΚΟΣΤΟΣενεργειακή κρίση
Keywords
Τυχαία Θέματα