Με αστερίσκους η εκταμίευση της έκτης δόσης

Αυστηρή και με έντονες συστάσεις αναμένεται η κοινή δήλωση της Τρόικας, ανοίγει όμως το δρόμο για θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.Σε αυστηρό τόνο θα κυμαίνεται η κοινή δήλωση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την αξιολόγηση της Ελλάδας, με αναφορές στις παραλείψεις και τις αστοχίες κατά την εκτέλεση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Πάντως η δήλωση αναμένεται να "δείχνει" αίσιο τέλος
με την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση όταν το Eurogroup και ΔΝΤ εγκρίνουν την αξιολόγηση της, το πιθανότερο αρχές Νοεμβρίου.

Θα αναφέρεται μεν ότι μετά τη συζήτηση των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων και των πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου να διατηρηθεί η πορεία υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος, η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων επί μιας δέσμης οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Όμως θα γίνει αναφορά και στη δυσαρέσκεια των ελεγκτών για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων.

Στο πλαίσιο αυτό θα ζητηθεί αυστηρά η εφαρμογή των μέτρων και η ώθηση στην ανταγωνιστικότητα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη και απασχόληση.

Με αυστηρό τόνο θα τονιστεί η ανάγκη αναζωογόνησης των δημοσιονομικών και ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα και να επιτευχθεί η κρίσιμη μάζα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να προετοιμαστεί το έδαφος για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών μάλιστα κάνουν ανεπίσημα λόγο για προθεσμία 40 ημερών προς την κυβέρνηση για την εφαρμογή όλων των μέτρων και η οριστικοποίηση ανοιχτών ζητημάτων όπως αυτό του προϋπολογισμού, της εφεδρείας, των αποκρατικοποιήσεων, του φορολογικού νομοσχεδίου κ.α.

Αναλυτικά η δήλωση της Τρόικας:

Όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας, η ύφεση προβλέπεται να είναι εντονότερη σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου η δε ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν από το 2013. Δεν παρατηρείται προς το παρόν βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ούτε αύξηση των επενδύσεων. Τούτο οφείλεται εν μέρει στο ότι η δυναμική των μεταρρυθμίσεων δεν έχει φτάσει στο επίπεδο εκείνο που απαιτείται ώστε να αρχίσει να μεταβάλλεται το επιχειρηματικό κλίμα. Εν τούτοις, οι εξαγωγές ανακάμπτουν - έστω και από χαμηλά επίπεδα - η δε ενδυνάμωση του τομέα των εξαγωγών σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη συγκράτηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει σε πιο ισόρροπη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί δραστικά το τελευταίο έτος και αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδα κατώτερα του μέσου πληθωρισμού της ευρωζώνης στο προσεχές μέλλον.

Στο δημοσιονομικό τομέα, η κυβέρνηση πέτυχε μεγάλη μείωση του ελλείμματος στο διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη του προγράμματος, παρά την έντονη ύφεση. Ωστόσο, η επίτευξη

Keywords
Τυχαία Θέματα