Με 5 ζώνες άμυνας και συγκρατημένη αισιοδοξία ξεκινά ο τουρισμός

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, κήρυξε το απόγευμα της Πέμπτης (13/5) από το Σούνιο την έναρξη της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα. «Ανοίγουμε Πανιά!» για το καλοκαίρι του 2021.

Με χαμηλά τον πήχη των στόχων, αλλά με αισιοδοξία ότι η χρονιά θα πάει καλύτερα φέτος ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, τόνισε πως "μεγάλο μας στοίχημα για το 2021 δεν είναι να αναδεικνύουμε

μόνο τη φυσική ομορφιά της χώρας, τον πολιτισμό μας, τη γαστρονομία μας, και όλα αυτά που μας κάνουν μοναδικούς".

"Είμαστε έτοιμοι, με επιλογές για κάθε ενδεχόμενο. Με ευέλικτα αλλά αυστηρά πρωτόκολλα και διαδικασίες. Ανοίγουμε αύριο με ένα σχέδιο προστασίας της υγειονομικής ασφάλειας όλων όσοι εμπλέκονται στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών ολοκληρωμένο, τεχνολογικά προηγμένο και δοκιμασμένο", συμπλήρωσε.

"Το 2020 ήταν η χρονιά της επιβίωσης. Το 2021 είναι η χρονιά της ανάκαμψης", τόνισε από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Τουρισμού, ο τουρισμός ανοίγει με ένα σχέδιο προστασίας της υγειονομικής ασφάλειας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας:

1. Πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα: Συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση, πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR test έως και 72 ώρες πριν, πιστοποιητικό ανάρρωσης, ενεργοποίηση του Green Pass από 1 Ιουνίου

2. Λειτουργία Συστήματος Στοχευμένης Δειγματοληψίας με rapid test

3. Πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας

4. Εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων δραστηριοτήτων στον τουρισμό

5. Επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια

Όλα μας τα νησιά θα είναι πλήρως θωρακισμένα από την πανδημία μέχρι τέλος Ιουνίου με την «Γαλάζια Ελευθερία», τόνισε στη συνέχεια ο Χ. Θεοχάρης.

Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα στο εξωτερικό είναι θερμό και έντονο. Σχεδόν πρωτόγνωρο. Η προτίμηση προς τη χώρα μας είναι μεγάλη, ακόμα και σε μεγάλες αγορές. Η Ελλάδα έχει ανάκτηση στα ταξίδια 33% έναντι 20% σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το σχέδιο «γαλάζια ελευθερία» με τους εμβολιασμούς των νησιών είναι το τελευταίο κομμάτι ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και μας φέρνει όλους πιο κοντά στην πολυπόθητη απελευθέρωση.

«Δίνουμε έμφαση στην ποιότητα» τόνισε ο κ Θεοχάρης και σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνουν προβλέψεις όσο το αποτύπωμα της πανδημίας να είναι ισχυρό.

«Υπάρχει μια Χαραμάδα η χρονιά θα είναι καλύτερη από πέρυσι» τόνισε σημειώνοντας ότι «δε θα διστάσουμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις» σε σχέση με τοπικά lock down.

Παράλληλα τόνισε ότι «είναι ένας εφικτός στόχος για επιμήκυνση της σεζόν».

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού αυτό εδράζεται στο ότι,

- υπάρχει αρκετή ζήτηση που δε θα ικανοποιηθεί τους μήνες αιχμής

- η κρουαζιέρα αναμένεται να πάει καλά

- και οι πτήσεις που προγραμματίζονται από ΗΠΑ φτάνουν ακόμα και μετά το Σεπτέμβριο.

«Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για τις εταιρίες κρουαζιέρας. Βοηθήσαμε στη διαμόρφωση των πρωτοκόλλων. Μάλιστα τα πρωτόκολλα έχουν ελληνική υπογραφή. Αναγνωρίζεται η συμβολή της χώρας μας στην επανεκκίνηση της κρουαζιέρας. Η αγορά αυτή κατ εξοχήν μπορεί να έχει επιμήκυνση και το Νοέμβρηη και μετά και αυτό ια είναι σύμμαχός μας» ανέφερε ο κ. Θεοχάρης και προσέθεσε: Και οι πτήσεις των ΗΠΑ σπρώχνουν ζήτηση το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη και θα δούμε για το Νοέμεβριο, άλλωστε η η Delta έχει ανακοινώσει πτήση και για το χειμώνα».

Πάντως όπως φαίνεται στο θέμα των πρωτοκόλλων υπάρχει ζήτημα. Μπορεί να δημοσιοποιήθηκαν σε φορείς ωστόσο κρίνονται δύσκολα, ενώ για τα συνέδρια υπάρχουν εκκρεμότητες.

«Στα συνεδριακά δουλέψαμε για πρωτόκολλαα αλλά η επιτροπή θέλει να τα εξετάσει και πάλι και θέλει να ξαναδεί στοιχεία» ανέφερε.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος- Γιώργος Αλεξάκης

ΘεοχάρηςΕΛΛΑΔΑΤουρισμός2021καλοκαίρι
Keywords
Τυχαία Θέματα