Μαύρη Θάλασσα: Η Βρετανία υποβαθμίζει την «εμπλοκή» με τους Ρώσους

Η Βρετανία αρνήθηκε ρωσικές αναφορές ότι έριξαν προειδοποιητικά πυρά σε ένα αντιτορπιλικό του ΗΒ στη Μαύρη Θάλασσα.

Το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας ανέφερε ότι το αντιτορπιλικό HMS Defender μπήκε στα ρωσικά χωρικά ύδατα κοντά στην Κριμαία, καθώς και πως ένα περιπολικό πλοίο έριξε προειδοποιητικές βολές και ένα τζετ έριξε βόμβες στο δρόμο του.

Ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι δεν υπήρξαν προειδοποιητικοί πυροβολισμοί στο HMS Defender.

Πρόσθεσε

ότι το πλοίο έπλεε στα ύδατα της Ουκρανίας.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Ben Wallace είπε σε μια δήλωση ότι το HMS Defender πραγματοποίησε μια «συνηθισμένη διαμετακόμιση» και εισήλθε σε έναν διεθνώς αναγνωρισμένο διάδρομο κυκλοφορίας.

"Όπως είναι ρουτίνα, τα ρωσικά σκάφη σκίασαν το πέρασμά του και το πλοίο ενημερώθηκε για ασκήσεις προπόνησης στην ευρύτερη περιοχή", πρόσθεσε.

Το Υπουργείο Άμυνας της Αγγλίας δήλωσε ότι οι Ρώσοι πραγματοποιούσαν άσκηση πυροβόλων όπλων στη Μαύρη Θάλασσα και πως παρείχαν προειδοποίηση για τη δραστηριότητά τους.

"Δεν υπήρχαν πυροβολισμοί στο HMS Defender και δεν αναγνωρίζουμε τον ισχυρισμό ότι ρίχθηκαν βόμβες στο δρόμο του”, πρόσθεσε.

Η Ρωσία είπε ότι το περιστατικό συνέβη κοντά στο Cape Fiolent στα νότια της Κριμαίας και - σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Άμυνας στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων - ισχυρίστηκε ότι το βρετανικό πλοίο άλλαξε στη συνέχεια πορεία.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, αλλά αυτό δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς.

Ο ακόλουθος άμυνας της βρετανικής πρεσβείας κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το HMS Defender είναι ένας καταστροφέας τύπου 45 που αποτελεί μέρος του βρετανικού Carrier Strike Group. Διεξάγει αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Βασιλικού Ναυτικού.

Το πολεμικό πλοίο βρισκόταν στο λιμάνι της Οδησσού της νότιας Ουκρανίας νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τη βρετανική πρεσβεία στην Ουκρανία. Ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία για την από κοινού κατασκευή πολεμικών πλοίων και την κατασκευή δύο ναυτικών βάσεων.

ΒρετανίαΡωσίαπλοίοΚριμαίαΟυκρανία
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαύρη Θάλασσα, Βρετανία, Ρώσους,mavri thalassa, vretania, rosous