Λιμάνι του Μπιλμπάο: Επενδύει στην ηλεκτρική ενέργεια στοχεύοντας στην απανθρακοποίηση

Η Ισπανική Λιμενική Αρχή του Μπιλμπάο αποφάσισε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε πλοία που είναι ελλιμενισμένα στο λιμάνι και να εγκαταστήσει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεσμευόμενη σταθερά για την ενεργειακή μετάβαση και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες λιμενικές δραστηριότητες.

Όπως έγινε γνωστό, το έργο BilbOPS θα αναπτύξει την τεχνολογία παροχής ενέργειας στην ξηρά (OPS) ή την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην ξηρά, γνωστή και ως cold ironing.

Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στα πλοία να συνδέονται με το δίκτυο

ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο λιμάνι, σβήνοντας τους βοηθητικούς κινητήρες ντίζελ τους.

Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατόν να αποφευχθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (CO2, άζωτο και διοξείδιο του θείου), που είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον.

Το καινοτόμο έργο θα επιτρέψει στο λιμάνι του Μπιλμπάο να κάνει «ένα σημαντικό ποιοτικό άλμα» στην Ατλαντική Ευρώπη για να επιτύχει τους στόχους «Fit for 55» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, το λιμάνι αναμένεται να μειώσει τα αέρια θερμοκηπίου κατά 40% και, με αυτό το έργο και άλλα συμπληρωματικά μέτρα, η λιμενική αρχή ελπίζει να επιτύχει τον στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 55% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2030.

Για να μπορέσει να υλοποιήσει με επιτυχία το έργο, το λιμάνι πραγματοποίησε συναντήσεις με τις ναυτιλιακές εταιρείες που χρησιμοποιούν το λιμάνι του Μπιλμπάο και επικοινώνησε με λιμάνια που αποτελούν τους θαλάσσιους διαδρόμους με το Μπιλμπάο, προκειμένου να συγκριθούν οι εγκαταστάσεις.

ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΜΠΙΛΜΠΑΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑαπανθρακοποίηση
Keywords
Τυχαία Θέματα