Λιμάνι της Βαρκελώνης: Διψήφια αύξηση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων

Το λιμάνι της Βαρκελώνης έκλεισε το 2021 σημειώνοντας ρεκόρ 3,5 εκατομμυρίων TEU, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 19,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς και αύξηση 6,2% σε σχέση με το προπανδημικό έτος 2019.

Το ισπανικό λιμάνι ανέφερε επίσης διψήφια αύξηση 11,8% από έτος σε έτος στη συνολική κίνηση, με 66,4 εκατομμύρια τόνους.

Ο José Alberto Carbonell, γενικός διευθυντής του λιμένα της Βαρκελώνης, τόνισε ότι «σε σχέση με το 2019, η κυκλοφορία πλήρων εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε κατά 9%,

με κέρδη τόσο στις εξαγωγές όσο και στις εισαγωγές 10% και 5% αντίστοιχα, και στα αγαθά υπό διαμετακόμιση, τα οποία αυξήθηκαν κατά 14 %».

Η σιδηροδρομική κίνηση του λιμανιού της Βαρκελώνης αυξήθηκε επίσης κατά 18,4% το 2020, ενώ 318.971 εμπορευματοκιβώτια διακινήθηκαν με τρένο, θέτοντας το μερίδιο αγοράς αυτού του τρόπου μεταφοράς σε ρεκόρ 15,5%.

Η σιδηροδρομική κυκλοφορία αντιπροσωπεύει ετήσια εξοικονόμηση 46.315 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 197.928 φορτηγών από το δρόμο, σύμφωνα με το λιμάνι.

Οι χώρες που ήταν οι πιο δυναμικές στις ανταλλαγές τους με το λιμάνι της Βαρκελώνης όσον αφορά τις εξαγωγές με εμπορευματοκιβώτια ήταν η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αλγερία και η Σαουδική Αραβία.

Όσον αφορά τις εισαγωγές, οι κύριες αγορές προέλευσης για τα εμπορεύματα που φτάνουν στο λιμάνι ήταν η Κίνα, η Τουρκία, η Ινδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα.

Κατά το 2021, το ισπανικό λιμάνι πέτυχε κύκλο εργασιών 171,4 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (151 εκατ. ευρώ), ο οποίος αντικατοπτρίζει αύξηση 9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ο Damià Calvet, πρόεδρος του λιμανιού της Βαρκελώνης, τόνισε ότι η άνοδος της κίνησης ξεπερνά το άλμα στον κύκλο εργασιών, επειδή ο τελευταίος περιλαμβάνει το πακέτο οικονομικής βοήθειας του λιμανιού για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας.

Επιπλέον, οι ταμειακές ροές του λιμανιού το 2021 ανήλθαν συνολικά σε 94 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (83 εκατομμύρια ευρώ), που είναι αύξηση 25% από έτος σε έτος, «σηματοδοτώντας την επιστροφή σε κανονικά επίπεδα και χρησιμεύοντας ως ένδειξη της οικονομικής ευρωστίας και των επενδυτικών δυνατοτήτων του λιμανιού », σύμφωνα με τον Calvet.

ΒαρκελώνηΠλοίαλιμάνι
Keywords
Τυχαία Θέματα