Λιμάνι της Βαλένθια: Ξεπέρασε τον Πειραιά σε διακίνηση φορτίου

Η κίνηση στο λιμάνι της Βαλένθια από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους έχει ξεπεράσει τους 77 εκατομμύρια τόνους ή 5,16 εκατομμύρια TEU, γεγονός που επαναφέρει το λιμάνι στα προ πανδημίας επίπεδα, ενημέρωσε η αρχή.

Σύμφωνα με τη Λιμενική Αρχή της Βαλένθια (PAV), αυτοί οι αριθμοί αφήνουν πίσω τους αριθμούς για το 2020, μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την πανδημική κρίση, και ξεπερνούν αυτούς του 2019, χρονιά κατά την οποία το λιμάνι της Βαλένθια σημείωσε ρεκόρ σε όλες τις

αναφορές εμπορευμάτων.

Μεταξύ όλων των μεγεθών κίνησης που συσσωρεύτηκαν τους έντεκα μήνες του 2021, η εξέλιξη των εμπορευματοκιβωτίων εισαγωγής/εξαγωγής ξεχωρίζει με αύξηση άνω του 16% και στις δύο περιπτώσεις, αναφέρει η Valenicaport.

Συγκεκριμένα, κατά τον Νοέμβριο του 2021, συνολικά 1.002.870 εμπορευματοκιβώτια φορτωμένα με προϊόντα που κατασκευάζονταν στην Ισπανία αναχώρησαν από τους τερματικούς σταθμούς του Valenciaport για το εξωτερικό με ρυθμό 3.000 μονάδων την ημέρα, ενώ εισήλθαν 757.342 εμπορευματοκιβώτια με ρυθμό 2.275 μονάδων την ημέρα.

Όπως φαίνεται στην έκθεση, κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2020- Νοεμβρίου 2021, η Valenciaport διαχειρίστηκε συνολικά 5.646.844 TEU, που αντιπροσωπεύει 5,41% περισσότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Alphaliner, λόγω αυτών των αριθμών, το λιμάνι της Βαλένθια ξεπέρασε το ελληνικό λιμάνι του Πειραιά τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι το Valenciaport είναι πλέον το τέταρτο ευρωπαϊκό λιμάνι από άποψη διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, μετά το Ρότερνταμ, την Αμβέρσα και το Αμβούργο.

Επιπλέον, οι αρχές αποκάλυψαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον κύριο εταίρο των ισπανικών εξαγωγών που εγκαταλείπουν τις αποβάθρες της Βαλένθια με 135.103 εμπορευματοκιβώτια γεμάτα φορτίο τους τελευταίους έντεκα μήνες.

Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία αναγνωρίστηκε ως η χώρα που μεταφέρει τη μεγαλύτερη εμπορευματική κίνηση προς/από το λιμάνι της Βαλένθια. Μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου, οι εμπορικές συναλλαγές με την Ιταλία κινήθηκαν σε 6.980.854 τόνους, με αύξηση 23,36%.

«Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, έως τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, οι πιο ενεργοί σε πωλήσεις στο εξωτερικό ήταν ο κλάδος της ενέργειας με άνοδο 57,33%, ακολουθούμενος από τα οικοδομικά υλικά με άνοδο 25,94%, τα προϊόντα σιδήρου και χάλυβα με αύξηση 23,1% και τα αγροτοκτηνοτροφικά και τρόφιμα, που έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους κατά 19,39%», γνωστοποίησε το λιμάνι.

Σχετικά με τη συνολική κίνηση την περίοδο αυτή, επισημάνθηκε η αύξηση του φυσικού αερίου κατά 45,83%.

Την ίδια στιγμή, το λιμάνι της Βαλένθια αποκάλυψε πρόσφατα ότι θα είναι το πρώτο ευρωπαϊκό λιμάνι που θα εγκαταστήσει μια πράσινη μονάδα υδρογόνου για να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εργασιών των μηχανημάτων του στους τερματικούς.

Η μονάδα, που θα εγκατασταθεί τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, θα είναι κινητή και θα παρέχει τα απαραίτητα καύσιμα, στις κατάλληλες συνθήκες και ποσότητες για να εγγυηθεί τους συνεχείς κύκλους εργασίας του εξοπλισμού που αποτελεί μέρος του έργου H2Ports.

ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΒΑΛΕΝΘΙΑλιμάνι του ΠειραιάΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΦΟΡΤΙΟΥ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα