Λευκός Οίκος: Καμία συμφωνία Χαμάς-Ισραήλ για απελευθέρωση ομήρων

Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για προσωρινή παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να απελευθερωθούν όμηροι.

Με τη σειρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά τις επιθέσεις της στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό (IDF), η επίσημη εκτίμησή

του για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα είναι 237.

Το Ισραήλ, η Χαμάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με το Κατάρ να ενεργεί ως διαμεσολαβητής, αγωνίζονται να καταλήξουν σε συμφωνία σε μια σειρά σημείων σχετικά με μια παύση των εχθροπραξιών ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση των ομήρων.

Τα κύρια ζητήματα περιλαμβάνουν πόσες ημέρες θα διαρκέσει μια πιθανή παύση των μαχών, τον αριθμό των ομήρων που θα απελευθερωθούν και την απαίτηση της Χαμάς να σταματήσει το Ισραήλ να πετάει μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης πάνω από τη Γάζα, σύμφωνα με διάφορες πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Νωρίτερα, η αμερικανική εφημερίδα Washington Post μετέδωσε πως έχει συνταχθεί σχέδιο συμφωνίας με τη παρέμβαση του Κατάρ το οποίο προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 εκ των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, σε αντάλλαγμα για «πενθήμερη παύση πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας – συμπεριλαμβανομένων καυσίμων –στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά εξακολουθούμε να εργαζόμαστε σκληρά με στόχο να επιτευχθεί», υπογραμμίζει σε δελτίο Τύπου η Έντριεν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Τουλάχιστον 50 εκ των περίπου 240 ομήρων της Χαμάς θα απελευθερώνονται κατά ομάδες κάθε 24 ώρες, σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Ο Αμπού Ομπάιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ανέφερε ότι η τύχη των αιχμαλώτων παραμένει άγνωστη, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Εντείνονται οι πιέσεις προς τον Νετανιάχου

Οι οικογένειες και οι υποστηρικτές των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα ολοκλήρωσαν το τελευταίο σκέλος της πενθήμερης διαμαρτυρίας με αίτημα την επιστροφή τους, από το Τελ Αβίβ μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ το βράδυ του Σαββάτου (18/11).

«Μπίμπι, ο χρόνος τελειώνει - ο λαός απαιτεί την απελευθέρωση των ομήρων. Παραιτήσου, τι άλλο θα πρέπει να θυσιάσουμε; Πάρε τα 64 σου, ελευθέρωσε τους 239 τώρα - είσαι υπεύθυνος για αυτή την τεράστια αποτυχία», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Τα πλακάτ που κρατούσαν έγραφαν: «Εσείς φταίτε, πόσο ακόμα αίμα πρέπει να χυθεί; Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι ο Νετανιάχου φταίει».

Οι διαδηλωτές ανέμιζαν ισραηλινές σημαίες και εμφάνιζαν εικόνες των ομήρων: «Χρηματοδοτήσατε τη Χαμάς. Προστατεύσατε τη Χαμάς, τη Σινουάρ, και δείτε το αποτέλεσμα - είστε υπεύθυνοι για αυτό το τεράστιο λάθος».

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εθνική στήριξη προς τον Νετανιάχου και τον κυβερνητικό του συνασπισμό καταρρέει, παρά τη συνεχιζόμενη συντριπτική υποστήριξη στο Ισραήλ για τον πόλεμο κατά της Χαμάς.

Ήδη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της χώρας Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι είναι καιρός να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και κάλεσε το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου να τον εκδιώξει.

Ωστόσο, ο Λαπίντ δεν έφτασε στο σημείο να ζητήσει νέες εκλογές, λέγοντας αντίθετα ότι το Λικούντ θα πρέπει να προτείνει έναν εναλλακτικό ηγέτη.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να έχουμε έναν πρωθυπουργό που έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, είτε από κοινωνική άποψη είτε από άποψη ασφάλειας», δήλωσε στο κανάλι 12 του Ισραήλ.

Τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το σφυροκόπημα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, με 15 Παλαιστίνιους να σκοτώνονται από αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της περιοχής, όπως μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε σπίτι στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ μια γυναίκα και το παιδί της σκοτώθηκαν στην πόλη Χαν Γιούνες στο νότιο τμήμα, σύμφωνα με το WAFA.

Ακόμη δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε νυχτερινές επιχειρήσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και στη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το Reuters.

«Ο διοικητής του νοσοκομείου της Τζενίν, ο Γουισάμ Μπακρ, δήλωσε στο WAFA ότι ο Ισάμ αλ Φαγέντ (46 ετών), άτομο με αναπηρία, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό κατοχής στην είσοδο του καταυλισμού της Τζενίν», αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων.

#Λευκος_Οίκος #Ισραήλ #Χαμάς #όμηροι #Νετανιαχου
Keywords
Αναζητήσεις
lefkos-oikos-kamia-symfonia-chamas-israil-gia-apeleftherosi-omiron.htm
Τυχαία Θέματα
Λευκός Οίκος, Καμία, Χαμάς-Ισραήλ,lefkos oikos, kamia, chamas-israil