«Λάβωσε» το Χρηματιστήριο η Deutsche Bank- «Bουτιά» 6% στις τράπεζες

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε στο κλείσιμο της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αναταράξεις που προκάλεσε η πτώση της μετοχής της Deutsche Bank σε όλες τις αγορές δεν αφήσαν ανεπηρέαστη τη Λεωφόρο Αθηνών.

Για ακόμα μία συνεδρίαση, η συναλλακτική δραστηριότητα κινήθηκε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 91.6 εκατ. ευρώ.

Κύρια

πηγή της ανησυχίας του επενδυτικού κοινού, ήταν η πτωτική πορεία της μετοχής της Deutsche Bank, ένα ακόμα χτύπημα στο τραπεζικό σύστημα, μετά την κατάρρευση της SVB, της Signature Bank, αλλά και του ελβετικού κολοσσού Credit Suisse, που εξαγοράστηκε τελικά από την UBS.

Σόλτς και Λαγκάρντ προσπάθησαν να καθησυχάσουν τις ευρωπαϊκές αγορές, με τις δηλώσεις τους για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος αλλά και της γερμανικής τράπεζας, ωστόσο τα λόγια τους δεν απέδωσαν «καρπούς».

Έτσι, οι πωλητές υπερίσχυσαν κατά κράτος των αγοραστών, με τις τραπεζικές μετοχές να είναι οι αρνητικοί πρωταγωνιστές της συνεδρίασης, και τις απώλειες να κυμαίνονται από 5,17 έως 6,05%.

Ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε κατά 2,97% στις 1.021,16 μονάδες ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 91,602 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα δεν πρέπει να βγαίνει και από το «κάδρο», το γεγονός ότι παρά τους φόβους για «ντόμινο» τραπεζικών καταρρεύσεων, οι κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed, η ΕΚΤ και η BoE, επέλεξαν να αυξήσουν ξανά τα επιτόκια, προκειμένου να τιθασεύσουν τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού.

Παρά τα όποια κέρδη της εβδομάδας, η σημερινή συνεδρίαση πρακτικά τα σβήνει με τη μεταβολή να είναι ελάχιστη.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,10%, με τον FTSE 100 να έχει πτώση 0,53%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη μόλις 0,02%.

Μέσα στο Μάρτιο το Χ.Α απέχει τουλάχιστον 9% από το υψηλό για το 2023 των 1.133 μονάδων (1η Μαρτίου) και περιορίζεται μόλις στο +10% στα σωρευτικά κέρδη του έτους.

Επί του παρόντος, «ανάσες» στο επενδυτικό κοινό παρέχουν τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων, όπως της Fourlis, της Titan και της ΔΕΗ, ενώ αναμένονται και τη Δευτέρα τα οικονομικά μεγέθη της ΕΧΑΕ.

Στο ταμπλό σημαντική πτώση σημείωσαν οι εξής μετοχές :

ΦΡΙΓΟ (-9,21), ΥΑΛΚΟ (-5,66), ΕΛΠΕ (-2.93%), ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-2.68%), JUMBO (-4,26%), ΡΕΒΟΪΛ (-3,04%), ΑΔΜΗΕ (-3.72%).

Αντίστοιχα οι τραπεζικές μετοχές διολίσθησαν ώς εξής:

ΑLPHA BANK (-6,03%), ETE (-5,97%), EUROBANK (-5,71%) και ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-5,17%).

Στον αντίποδα άνοδο κατέγραψαν μόλις 16 μετοχές εκ των οποίων οι:

ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ (+0.44%), ΕΒΡΟΦ (+1,37), ΑΚΡΙΤ (+11,11), ΜΟΥΖK (+8,59).

Δείτε εδώ όλες τις μετοχές με άνοδο και πτώση.

Χρηματιστήριο ΑθηνώνDeutsche BankΤΡΑΠΕΖΕΣμετοχέςΓενικός Δείκτης
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα