Λαγκάρντ: Η πολιτική της ΕΚΤ δεν είναι στον αυτόματο πιλότο

«Βλέπουμε τον πληθωρισμό να κάνει πολύ μικρή κίνηση, πραγματικά μικρή. Θα χρειαστούν πολύ μεγαλύτερα νούμερα για να αλλάξει πραγματικά η εικόνα θεμελιωδώς». Αυτό δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, σχετικά με την μικρή άνοδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές δεν πρέπει να θεωρούν ότι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας

«παγώνει» μέχρι τα τέλη της αναθεώρησης στρατηγικής. «Το να νομίζει κανείς ότι είναι στον αυτόματο πιλότο, είναι γελοίο», σημείωσε, μιλώντας στο Bloomberg. «ας δούμε πώς εξελίσσεται η οικονομία».

Από την πλευρά τους, δύο αξιωματούχοι της ΕΚΤ τόνισαν η τράπεζα θα μπορούσε να υιοθετήσει απλώς τον στόχο του 2% όσον αφορά τον πληθωρισμό, και να αφήσει τον στόχο του «χαμηλότερα, αλλά κοντά στο 2%», που μπορεί να μπερδεύει τους καταναλωτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Μιλώντας μία μέρα μετά την αναθεώρηση στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ολλανδός Klaas Knot και ο Φινλανδός Olli Rehn έστειλαν σήμα για προτίμηση του 2% στόχου. «Δεν επικοινωνείται εύκολα το κόνσεπτ του “κοντά και χαμηλότερα”. Το αποτέλεσμα που θα πρέπει να έχουμε είναι ένας στόχος πληθωρισμού που όλοι στο Διοικητικό Συμβούλιο εξηγούν με ίδιους όρους», σημείωσε ο Knot.

Κριστίν ΛαγκάρντΠαγκόσμιο Οικονομικό ΦόρουμΝταβόςΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑΟλι Ρεν
Keywords
Τυχαία Θέματα