Λαγκάρντ: Αντέχουν οι τράπεζες της ευρωζώνης- Έχουμε εργαλεία στήριξης

Την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό έκανε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημείωσε η Λαγκάρντ, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, δείχνοντας την αποφασιστικότητά του να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Η ίδια τόνισε πως το αυξημένο επίπεδο αβεβαιότητας ενισχύει τη σημασία μιας προσέγγισης που εξαρτάται από τα δεδομένα όσον αφορά τις αποφάσεις για τα επιτόκια πολιτικής, η οποία θα καθοριστεί από τρεις παράγοντες:

Α) την εκτίμηση της ΕΚΤ σχετικά με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων,

Β) τη δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και

Γ) την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

«Παρακολουθούμε στενά τις τρέχουσες εντάσεις στην αγορά και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε όπως απαιτείται για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόσθεσε:

«Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας και να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».

Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα, διαβεβαίωσε η Κριστίν Λαγκάρντ με αφορμή την κρίση στην Credit Suisse που προκαλεί ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα.

«Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη μας είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παράσχει ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα αν χρειαστεί και να διατηρήσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε.

Κριστίν ΛαγκάρντΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑαύξηση επιτοκίωνΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΝομισματική Πολιτική
Keywords
Τυχαία Θέματα