Κυβερνητικοί στόχοι για το 2022: Κορυφαίοι υπουργοί μιλούν στο Reporter.gr

08:37 3/1/2022 - Πηγή: Reporter

Η αυγή του 2002 βρίσκει την Ελλάδα αντιμέτωπη με ένα ακόμα μεγάλο κύμα του κορονοϊού, ωστόσο, η χώρα πρέπει να προχωρήσει και η κυβέρνηση πρέπει βρει τρόπο να ξεπεράσει τα εμπόδια για να παράξει ουσιαστικό έργο σε κρίσιμους τομείς. Οικονομία, δημόσια διοίκηση, ψηφιακός μετασχηματισμός, τουρισμός, εργασιακά δικαιώματα και πρωτογενής τομέας είναι ορισμένοι από αυτούς. Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης μίλησαν στο Reporter

για τους βασικούς στόχους που έχουν θέσει για τη νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είναι υποχρεωμένος τα τελευταία δύο χρόνια να υπολογίζει κάθε έξοδο ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία. Αυτό ισχύει και για τον προϋπολογισμό του 2022, ωστόσο, υπάρχει η ελπίδα πως οι ανάγκες θα είναι μικρότερες και πως θα υπάρξουν κονδύλια για άλλα πολύ σημαντικά projects για τη χώρα.

Για το νέο έτος ο κ. Σταϊκούρας δηλώνει στο Reporter:

"Με εφαλτήριο όσα μέχρι στιγμής έχουμε πετύχει και πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας, προχωράμε με ολοκληρωμένο σχέδιο, αυτοπεποίθηση, σταθερό και αποφασιστικό βηματισμό, θέτοντας, στο πεδίο της οικονομίας, συγκεκριμένους στόχους για το άμεσο μέλλον.

Στόχους όπως είναι οι εξής: η επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, η επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, η μείωση των οικονομικών ανισοτήτων, η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, η επίτευξη σημαντικής δημοσιονομικής βελτίωσης και η περαιτέρω πρόοδος, ώστε η χώρα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα έως το 2023".

Ο Κωστής Χατζηδάκης από τη μεριά του θέτει ως πιο σημαντικό στόχο την οριστική αντιμετώπιση των εκκρεμών συντάξεων, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε στο Reporter και τη Νατάσα Παπαδημητροπούλου:"Η ατζέντα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το 2022 περιλαμβάνει μία προσπάθεια σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα. Μεταξύ αυτών είναι: Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που είναι εγγύηση για τα ωράρια των εργαζομένων αλλά και η σύσταση της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας. Η αξιοποίηση των πόρων ύψους 5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ μέσω πολιτικών για την κατάρτιση, νέες θέσεις εργασίας, για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η σύσταση του νέου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) μέσω του οποίου οι νέοι ασφαλισμένοι με τους ατομικούς “κουμπαράδες” τους θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν επικουρικές που θα είναι- όπως δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία- μεγαλύτερες από 43% έως 68%! Η εφαρμογή της Κάρτας Αναπηρίας για 180.000 ΑμεΑ και του θεσμού του Προσωπικού Βοηθού, αρχικά για 1.000 συνανθρώπους μας με βαριές αναπηρίες. Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» για τη φύλαξη νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών σε περιοχές χωρίς μεγάλη πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών, αλλά και το πρόγραμμα για 120 μονάδες παιδικής μέριμνας εντός μεγάλων επιχειρήσεων για 2.500 βρέφη και νήπια. Η περαιτέρω βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη. Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού- που θα είναι ένα κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης για τους εργαζόμενους. Το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ.

Ωστόσο, ο σημαντικότερος ίσως στόχος μου για το 2022 είναι η οριστική αντιμετώπιση των εκκρεμών συντάξεων. Το 2021 ήταν χρονιά-ρεκόρ, καθώς ήδη στα τέλη Νοεμβρίου είχαμε ξεπεράσει τις 200.000 απονομές συντάξεων. Του χρόνου θα πάμε ακόμα καλύτερα και μέχρι το τέλος του 1ου εξαμήνου του 2022 θα λύσουμε το ζήτημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων!".

Στην αξιολόγηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου στάθηκε ο Μάκης Βορίδης:

"Πρωταρχικός μου στόχος είναι εντός των αρχών του 2022 να έχει θεσμοθετηθεί το νέο σύστημα αξιολόγησης και στοχοθεσίας στο Δημόσιο. Σχεδιάσαμε και ήδη παρουσιάσαμε στο υπουργικό συμβούλιο ένα πρωτοποριακό και συνεκτικό σύστημα μεταβαίνοντας από την αξιολόγηση της επίδοσης στη συνεχή βελτίωση της απόδοσης. Κύριο χαρακτηριστικό του συστήματος είναι ο δυναμικός χαρακτήρας της διαδικασίας που δίνει έμφαση στο ρίσκο του προϊσταμένου, ο οποίος θέτει τους στόχους, διαχειρίζεται και κινητροδοτεί τα στελέχη της ομάδας του. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ενδυναμώνουμε τους υπαλλήλους εστιάζοντας στις δεξιότητες τους που είναι αναγκαίες για την υλοποίηση των στόχων της μονάδας μέσα από μια σειρά διοικητικών εργαλείων που ήδη επεξεργάζεται το αναβαθμισμένο ΕΚΔΔΑ. Στο ίδιο πλαίσιο, επεξεργαζόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο διασύνδεσης του νέου συστήματος διαχείρισης της απόδοσης με πολιτικές παρακίνησης και επιβράβευσης των δημοσίων υπαλλήλων, αξιοποιώντας επί τούτου και το Ταμείο Ανάκαμψης όπου έχουμε δεσμεύσει ποσό 7.000.000 ευρώ.

Στόχος μας είναι το ελληνικό Δημόσιο να απαλλαγεί από το κλίμα εξισωτισμού που το κρατάει μέχρι σήμερα καθηλωμένο. Επόμενος στόχος, η αναμόρφωση του συστήματος επιλογής προϊσταμένων".

Η Ελλάδα είναι, όπως επίσης, χώρα της παραγωγής και οι αγρότες αποτελούν βασικό γρανάζι της οικονομίας της.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός, τονίζει πως το όραμά του για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα συνοψίζεται στα ακόλουθα:

Αναβάθμιση της θέσης του Έλληνα αγρότη & η ταύτιση της πρωτογενούς παραγωγής με τη σύγχρονη ταυτότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας στον 21ο αιώνα,Ανάδειξη της σχέσης των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής διατροφής με την υγεία, την ευζωία και την μακροζωία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό μας &Σύνδεση της παραγωγής με τη μεταποίηση, την εμπορία, το Branding και τις εξαγωγές.

Όσο για τον τουρισμό, τη ναυαρχίδα της οικονομίας μας, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, στο περιοδικό Reporter που κυκλοφόρησε την Πρωτοχρονιά με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα δήλωσε βέβαιος πως υπάρχει δυνατότητα για ακόμα πιο υψηλούς στόχους και επανέλαβε το στόχο για... αυλαία από τον Μάρτιο του 2022.

Μεταξύ άλλων σημειώνει: "Το 2022 παίρνει τη σκυτάλη από το 2021 και στόχος είναι να πάμε πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά. Θέλουμε περισσότερο και ποιοτικότερο τουρισμο, που θα διαχέεται σε όλη την Ελλάδα, και όπου είναι εφικτό, καθόλη τη διάρκεια του έτους. Στην αφετηρία της στρατηγικής μας βρίσκεται η πολιτική μας για την ολική επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού. Αυτό θα σηματοδοτήσει την αύξηση του εισοδήματος για τη μέση ελληνική οικογένεια και τη δημιουργία καλών θέσεων εργασίας, ειδικά για τη νέα γενιά.

Συνεπώς, από τον Μάρτιο πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι, με οργανωμένες παραλίες, με παρεχόμενες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στα ξενοδοχεία και τα καταλύματά μας. Είμαι σίγουρος ότι οι εξαιρετικοί επαγγελματίες του τουρισμού δεν εφησυχάζουν, αλλά προετοιμάζονται βάσει σχεδίου".

Επιμέλεια: Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΣΤΟΧΟΙΚυβέρνησηνέο έτος2022
Keywords
υπουργοι, reporter, reporter, reporter.gr, σπηλιος λιβανος, ελλαδα, νέα, τραπεζες, χατζηδακης, εφκα, δις, αμεα, εκδδα, Πρωτοχρονιά, κικιλιας, σταση εργασιας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, κοινωνικος τουρισμος, αξιολογηση, εσπα 2021, εκδδα, λιβανος, δυνατα, αμεα, αυγη, αυλαια, εξοδος, θεμα, ξενοδοχεια, οικονομια, πλαισιο, πρωτο θεμα, προγραμμα, υγεια, αυξηση, ατζεντα, αυτοπεποιθηση, βοριδης, βρισκεται, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, δειχνει, δις, εγγυηση, ευρω, υπαρχει, ελπιδα, ετων, ετος, εφημεριδα, ιδιο, υπηρεσιες, ισχυει, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κυμα, κλιμα, μειωση, νεα γενια, νεες θεσεις εργασιας, νηπια, οικογενεια, οραμα, ουσιαστικο, παμε, πεδιο, ρεκορ, ρισκο, σιγουρος, συγκεκριμενα, σειρα, σχεδιο, ταυτοτητα, τουρισμος, υλοποιηση, χρηστος, ψηφιακη, ψηφιακο, δικαιωματα, εφαρμογη, εξαγωγες, εμφαση, χωρα, μπροστα, ομαδες, σπυρος, θεσεις, ξεκινησε
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα