Κύπρος: Τίθενται σε εφαρμογή οι αποφάσεις για τη νεκρή ζώνη

Από το πρωί της Πέμπτης (30/11) τίθενται σε εφαρμογή οι αποφάσεις που λήφθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία, μετά τις τουρκικές προκλήσεις στην ουδέτερη ζώνη και την παρουσία μελών της τουρκικής κατοχικής δύναμης στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, στη Λευκωσία.

Αυτό δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς σχετικά με το περιστατικό στην ουδέτερη ζώνη στην περιοχή Αγίου Δομετίου, που είχε ως αποτέλεσμα

την παρέμβαση μελών των ΗΕ, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε πως «η ενημέρωση που έχουμε από τα ΗΕ είναι ότι συνεχίζουν τις προσπάθειες».

Σημείωσε, όμως, ότι «από αύριο το πρωί θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις που λήφθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία», υπογραμμίζοντας ότι «οι αποφάσεις δεν θα δημοσιοποιηθούν, κάποιες από αυτές θα είναι ορατές, κάποιες δε θα είναι ορατές».

Επεσήμανε, επίσης, ότι «πρόκειται για σοβαρή παραβίαση» και ότι όσα αποφάσισαν η Εθνική Φρουρά και η Κυπριακή Δημοκρατία ως τρόπο αντίδρασης, τίθενται σε εφαρμογή από το πρωί της Πέμπτης, «εκτός αν υπάρξουν – και μακάρι να υπάρξουν – εξελίξεις στην προσπάθεια που κάνουν τα ΗΕ», όπως είπε.

Ερωτηθείς αν θα επηρεαστεί η διακίνηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι δε θα δημοσιοποιηθούν οι τρόποι αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση αν έχουν ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα και εταίροι, απάντησε ότι έχουν ενημερωθεί και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι έχει γίνει ενημέρωση και σε επίπεδο ΕΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με προσπάθεια του ειδικού συμβούλου του Τ/κ ηγέτη να διασυνδέσει την ουδέτερη ζώνη με το εδαφικό, λέγοντας πως δεν ανήκει στην ε/κ πλευρά και θα τεθεί σε διαπραγμάτευση είπε ότι «είναι μία γνωστή τουρκική προσέγγιση που πάντα τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τουρκικής πλευράς, είναι μία θέση που στερείται οποιασδήποτε σοβαρότητας και είναι ανάξια σχολιασμού».

Τέλος, σε ερώτηση αν τίθενται επιπλέον εμπόδια στις προσπάθειες για Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι «όλες αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι υπάρχει περισσότερη ανάγκη για διορισμό Απεσταλμένου και ένας από τους λόγους – υπάρχουν πολλοί – που επιχειρείται αυτή η ένταση, είναι να αποτραπεί η οποιαδήποτε προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών».

«Είναι γνωστή η στάση της τουρκικής πλευράς, φοβούνται να προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών με τέτοιες απαράδεκτες θέσεις, που δεν γίνονται από κανένα αποδεκτές», κατέληξε.

#ΝΙΚΟΣ_ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ #ΚΥΠΡΙΑΚΗ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΟΥΔΕΤΕΡΗ_ΖΩΝΗ #Λευκωσία #ΑΓΙΟΣ_ΔΟΜΕΤΙΟΣ
Keywords
Αναζητήσεις
kypros-tithentai-se-efarmogi-oi-apofaseis-gia-ti-nekri-zoni.htm
Τυχαία Θέματα