Κυπριακό: «Ρεαλιστής» ο Γκουτέρες για την πενταμερή

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είναι “ρεαλιστής”, ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντούζαρικ σε ερώτηση δημοσιογράφων για το κατά πόσον είναι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για το αποτέλεσμα της πενταμερούς άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό που αρχίζει σήμερα στην Γενεύη.

Η απάντηση του εκπροσώπου του ΟΗΕ, φανερώνει, όπως σημειώνει η DW, τις χαμηλές προσδοκίες που υπάρχουν για θετικές εξελίξεις, δεδομένου ότι οι δύο πλευρές της Κύπρου

θα εμφανιστούν σήμερα ενώπιον του Γενικού Γραμματέα με εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις σε σχέση με το μέλλον του Κυπριακού. Συγκεκριμένα, ο Αντόνιο Γκουτέρες θα καλέσει κατά την σημερινή πρώτη μέρα των εργασιών τους δύο ηγέτες της Κύπρου Ερσίν Τατάρ και Νίκο Αναστασιάδη να του παρουσιάσουν τις θέσεις τους σε διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει μαζί τους το απόγευμα. Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα δει τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος θα κληθεί να εξηγήσει τις περίφημες «νέες ιδέες» για λύση του Κυπριακού, οι οποίες αφορούν την απόρριψη της ομοσπονδίας και την αναζήτηση λύσης με κυριαρχική ισότητας εντός μιας συνομοσπονδίας. Στην συνέχεια ο Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος θα ζητήσει επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Η Μεγάλη Τετάρτη του Κυπριακού

Στη Γενεύη βρίσκονται εξάλλου οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας οι οποίες θα εμπλακούν αύριο στον διάλογο. Συγκεκριμένα ο κ. Γκουτέρες θα συναντηθεί χωριστά με τους υπουργούς Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων Νίκο Δένδια, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ντομινίκ Ράαμπ. Το βράδυ της ίδιας ημέρας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα παραβρεθούν στο ίδιο τραπέζι, προς αναζήτηση συμφωνίας που θα ωθήσει το Κυπριακό προς την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

ΚυπριακόΟΗΕΓκουτέρες
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κυπριακό, Ρεαλιστής, Γκουτέρες,kypriako, realistis, gkouteres