Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: «Ωθεί» πλοία σε υπερφορτωμένα αφρικανικά λιμάνια

Οι ναυτιλιακές εταιρείες που πλέουν γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας για να αποφύγουν τις επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα αντιμετωπίζουν δύσκολες επιλογές σχετικά με το πού θα εφοδιάζονται, καθώς τα αφρικανικά λιμάνια παλεύουν με τη γραφειοκρατία, τη συμφόρηση και τις κακές εγκαταστάσεις, λένε αναλυτές.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το Reuters, εκατοντάδες μεγάλα πλοία αλλάζουν πορεία γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής, μια μεγαλύτερη διαδρομή που προσθέτει 10-14 ημέρες ταξιδιού, για να αποφύγουν

τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους από τους Χούθι της Υεμένης που έχουν ανεβάσει τις τιμές του πετρελαίου και τις τιμές των ναύλων.

Οι επιθέσεις των μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν διαταράξει το διεθνές εμπόριο μέσω της διώρυγας του Σουέζ, της συντομότερης ναυτιλιακής οδού μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα έκτο της παγκόσμιας κυκλοφορίας.

Τα μεγάλα λιμάνια της Νότιας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένου του Ντέρμπαν, ενός από τα μεγαλύτερα της Αφρικής όσον αφορά τον όγκο των διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και τα λιμάνια του Κέιπ Τάουν και του Νγκούρα συγκαταλέγονται μεταξύ των χειρότερων παγκοσμίως, σύμφωνα με δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας 2022 που δημοσιεύθηκε τον Μάιο.

«Ακόμη και στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα το Ντέρμπαν, εξακολουθεί να είναι το πιο προηγμένο και μεγαλύτερο λιμάνι της Αφρικής, οπότε τα πλοία που ταξιδεύουν σε όλη την ήπειρο έχουν πολύ περιορισμένες επιλογές προσέγγισης για ανεφοδιασμό», δήλωσε στο Reuters ο Alessio Lencioni, σύμβουλος logistics και εφοδιαστικής αλυσίδας.

Άλλα μεγάλα αφρικανικά λιμάνια βαθέων υδάτων κατά μήκος της διαδρομής του Ακρωτηρίου, όπως η Μομπάσα στην Κένυα και το Νταρ ες Σαλάμ στην Τανζανία, είναι πολύ κακώς εξοπλισμένα για να διαχειριστούν την αναμενόμενη κίνηση κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες, δήλωσε ο Lencioni.

Η Maersk δήλωσε ότι τα πλοία που δρομολογούνται γύρω από το Ακρωτήριο θα προσπαθήσουν, στο μέτρο του δυνατού, να ανεφοδιαστούν με καύσιμα στην προέλευση ή στον προορισμό τους.

«Σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για ανεφοδιασμό καυσίμων κατά τη διαδρομή, αυτό θα αποφασίζεται κατά περίπτωση, με το Walvis Bay (Ναμίμπια) ή το Port Louis (Μαυρίκιος) να είναι οι κορυφαίες επιλογές», δήλωσε εκπρόσωπος.

Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες με υψηλές θάλασσες, οι οποίες είναι συνηθισμένες στο "Ακρωτήριο των Καταιγίδων" καθώς και στο κανάλι της Μοζαμβίκης που είναι επιρρεπές σε κυκλώνες, σημαίνουν ότι τα πλοία θα μπορούσαν να εξαντλήσουν τα καύσιμά τους ταχύτερα, καθιστώντας τις υπηρεσίες ανεφοδιασμού ζωτικής σημασίας, δήλωσαν οι ναυλωτές.

#Ερυθρά_Θάλασσα #Πλοία #ΦΟΡΤΩΜΕΝΑ_ΛΙΜΑΝΙΑ #ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΑ_ΛΙΜΑΝΙΑ #επιθέσεις_Χούτι
Keywords
Αναζητήσεις
krisi-stin-erythra-thalassa-othei-ploia-se-yperfortomena-afrikanika-limania.htm
Τυχαία Θέματα