Κρ. Λαγκάρντ: Φίλο ή εχθρό να περιμένει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο;

20:44 2/8/2020 - Πηγή: Reporter

Σε μάχη επιρροής μεταξύ των μικρότερων χωρών που εκπροσωπούνται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδηγεί, όπως όλα δείχνουν, η αποχώρηση του Υβ Μερς από το εξαμελές Εκτελεστικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.

Πρόκειται για τη μόνη θέση, που ανοίγει στην κεντρική τράπεζα μέχρι το 2026 και επομένως η επιλογή του προσώπου που θα αντικαταστήσει τον αξιωματούχο από το Λουξεμβούργο, προσελκύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Για

την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το ερώτημα είναι αν η κάλυψη της θέσης θα μεταφραστεί σε αύξηση επιρροής των συμμάχων ή των "αντιπάλων" στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας.

Οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (Σλοβενία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) θα ήθελαν σίγουρα να δουν- για πρώτη φορά- έναν εκπρόσωπό τους στο Εκτελεστικό Συμβούλιο, ενώ η Ολλανδία και η Φινλανδία θα διεκδικήσουν μάλλον επίσης μία θέση. Η Ολλανδία έχει να δει εκπρόσωπο στο συγκεκριμένο σώμα από το 2005 και η Φινλανδία από το 2003.

Σημειώνεται πως αν και το 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο είναι εκείνο που λαμβάνει όλες τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής, ο ρόλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου είναι εξαιρετικά κρίσιμος, αφού είναι εκείνο, που μαζί με τον εκάστοτε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας ορίζει την ατζέντα.

Ευρωπαϊκή ΕνωσηΕΚΤΚριστίν ΛαγκάρντΥβ ΜερςΕκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα