Κορονοϊός: Τροπολογία για προμήθειες εκτάκτου ανάγκης και υπερωρίες

Κατατέθηκε στη Βουλή το μεσημέρι της Τρίτης τροπολογία, η οποία περιλαμβάνει θέματα του υπουργείου Υγείας, αναφορικά με την αντιμετώπιση της νόσου του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την τροπολογία:

Κάθε συνταγή που περιέχει αντιβιοτικό φαρμακευτικό προϊόνείναι ηλεκτρονική και αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού, τη δοσολογία, κ.λπ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες
δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγής και ιδίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ενδείξεις του, τη δοσολογία, κ.λπ.Παρέχεται, για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της υπόψη ρύθμισης και εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού, η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, πλην αυτών που ενσωματώνουν ενωσιακό δίκαιο, στις κάτωθι αναθέτουσες αρχές:

α) στην εταιρεία με την επωνυμία «Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας Α.Ε.» (ΙΦΕΤ ΑΕ),

β) σε οποιαδήποτε αναθέτουσα αρχή αρμοδιότητας ή εποπτείας του Υπουργείου Υγείας,

γ) στην Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) κατόπιν σχετικής ανάθεσης από οποιαδήποτε αναθέτουσα αρχή αρμοδιότητας ή εποπτείας του Υπουργείου Υγείας, για την αγορά ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, για θεραπεία και νοσηλεία κρουσμάτων κορωνοϊού που ενδέχεται να χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή σε μονάδες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) σε δημόσιες δομές υγείας.

δ. στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την προμήθεια υπηρεσιών που αφορούν (α) ταχυμεταφορές δειγμάτων (β) ηλεκτρονικό εξοπλισμό (γ) εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών για τη διαχείριση των αναγκών ενημέρωσης του κοινού,

Επανακαθορίζεται το καθεστώς υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού του ΕΟΔΥ ανά εξάμηνο, κατά τη χρονική περίοδο αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα:

για απογευματινή υπερωριακή εργασία οι ώρες ορίζονται μέχρι τριακόσιες εξήντα (360) ανά υπάλληλο, από εκατόν είκοσι (120) που ισχύει σήμερα. Για βραδινή υπερωριακή εργασία και εργασία σε αργίες και εφόσον το εν λόγω προσωπικό απασχολείται βάσει νόμου, σε εικοσιτετράωρη βάση, οι ώρες ορίζονται σε μέχρι διακόσιες ογδόντα οκτώ (288) ανά υπάλληλο, από ενενήντα έξι (96) που ισχύει σήμερα.

Θεωρούνται νόμιμες οι δαπάνες για:

-Προμήθειες που διενεργήθηκαν από οποιαδήποτε αναθέτουσα αρχή αρμοδιότητας ή εποπτείας του Υπουργείου Υγείας καθώς και από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων πλην αυτών που ενσωματώνουν κοινοτικό δίκαιο,

-Προμήθειες που διενεργήθηκαν από την ΙΦΕΤ ΑΕ κατά τις διατάξεις των άρθρων 2 (Ζητήματα προσωπικού) και 3 (Ζητήματα δημοσίων συμβάσεων) της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί λήψης μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού.

-Προμήθειες ή και πρόσληψη ή υπερωριακή απασχόληση προσωπικού που διενεργήθηκαν εκ μέρους του ΕΟΔΥ για την κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα έκτακτης ισόποσης χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας ή από τον προϋπολογισμό οποιασδήποτε αναθέτουσας αρχής, αρμοδιότητας ή εποπτείας του Υπουργείου Υγείας, προς τους προϋπολογισμούς των οικείων νομικών προσώπων για την αντιμετώπιση των σχετικών δαπανών από τη διενέργεια των ανωτέρω προμηθειών.

Διαβάστε επίσης:

- Κορονοϊός: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ- Ανακοινώσεις Μητσοτάκη- Πέντε νέα κρούσματα - 89 στο σύνολο της χώρας- Επίδομα €718 για εργαζόμενους σε εταιρείες που κλείνουν, λόγω κορονοϊούτροπολογίαΒουλήυπουργείο υγείαςCovid19
Keywords
Τυχαία Θέματα