Κοροναϊός: Ελληνίδα γιατρός μιλά στο «R» από το Μιλάνο (photos)

Ελληνίδα γιατρός που εργάζεται σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο στο Μιλάνο περιγράφει στο Reporter την κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Ιταλία, όπου τα κρούσματα του κοροναϊού είναι πλέον εκατοντάδες και οι νεκροί ολοένα και αυξάνονται.

Η επίσημη ανακοίνωση για το πρώτο κρούσμα κοροναϊού έγινε την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, από τις ιταλικές αρχές και αμέσως ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι εξελίξεων. Οι αρχές αναζητούσαν τον «ασθενή μηδέν», αλλά και τις πολεις... εστίες του ιού, προκειμένου να τον περιορίσουν.

Η γιατρός,

Ειρήνη Ζαχαροπούλου, ένα από τα πολλά μέλη της ελληνικής παροικίας στην περιοχή, σημειώνει πως τις πρώτες ώρες της είδησης, αλλά και σχεδόν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο οι ρυθμοί στο Μιλάνο και τα περίχωρά του ήταν σχεδόν φυσιολογικοί. Τα εστιατόρια ήταν γεμάτα το Σάββατο και ο κόσμος κυκλοφορούσε κανονικά στους δρόμους. Στο μετρό ελάχιστοι φορούσαν μάσκα ακόμη και μέχρι την Κυριακή. Μοναδική ουσιαστικά ένδειξη ανησυχίας, το γεγονός ότι στα φαρμακεία, στα σούπερ μάρκετ και άλλα πολυκαταστήματα είχαν ήδη αρχίσει να παρατηρούνται ελλείψεις σε προϊόντα όπως οι μάσκες ή τα αντισηπτικά μαντιλάκια. Ως εκεί όμως...

Η γιατρός ταξίδεψε μάλιστα κανονικά την Κυριακή στη Βενετία, πριν αποφασιστεί η ακύρωση του διάσημου καρναβαλιού της πόλης για τις επόμενες δύο ημέρες. Όπως μας μεταφέρει, το τρένο είχε αρκετό κόσμο, ελάχιστοι φορούσαν μάσκες, ενώ και στη Βενετία ο κόσμος διασκέδαζε και ζούσε σε ρυθμούς καρναβαλιού.

Αλλαγή κλίματος τη Δευτέρα
Από τη Δευτέρα το πρωί, όμως, το κλίμα είναι ασφαλώς πιο επιβαρυμένο, όπως τονίζει η κα. Ζαχαροπούλου. Ο κόσμος μαθαίνει από τις ειδήσεις για τα εκατοντάδες κρούσματα και όπως είναι φυσικό ανησυχεί. Αυτό αποτυπώνεται κυρίως στις φωτογραφίες που εξασφαλίσαμε αποκλειστικά στο reporter από σούπερ μάρκετ στα περίχωρα του Μιλάνο, όπου, όπως μπορείτε να δείτε πολλά ράφια με βασικά προϊόντα έχουν αδειάσει. Πρόκειται για ράφια με κονσέρβες, σαλάτες, ζυμαρικά, αλλά και κρεατικά. Οι υπάλληλοι τρέχουν να προλάβουν να ανανεώσουν τα προϊόντα αλλά μοιάζει αδύνατο. Διαβεβαιώνουν πάντως τους πελάτες πως δεν υπάρχει έλλειψη στα προϊόντα και κανένα πρόβλημα στην παραλαβή τους. Μέτρα πρόληψης και προστασίαςΣτον τομέα της υγείας, η Ειρήνη Ζαχαροπούλου που εργάζεται σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο τονίζει πως οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα. Έχουν στείλει οδηγίες οι οποίες τηρούνται κατά γράμμα, ενώ οι περισσότερες επισκέψεις ασθενών πραγματοποιούνται κανονικά. Στις περιοχές ανατολικά του Μιλάνο βέβαια που έχουν ήδη μπει σε καραντίνα, οι γιατροί δίνουν μεγάλη μάχη. Έχουν και οι ίδιοι περιορισμούς στις μετακινήσεις τους, ενώ φυσικά πρέπει να ακολουθούν ευλαβικά τις οδηγίες, ώστε ο ιός να περιοριστεί στα νοσοκομεία και να μην… ξεφύγει σε άλλες περιοχές. Το ενθαρρυντικό είναι, όπως μας λέει η γιατρός, πως οι Ιταλοί πολίτες, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους δείχνουν ψυχραιμία, αλλά και διάθεση για συνεργασία. Ιδιαίτερα στην «κόκκινη ζώνη», στο Βένετο και στις γύρω περιοχές που τώρα είναι αποκλεισμένες, χιλιάδες κάτοικοι προσήλθαν οικειοθελώς στα νοσοκομεία για να υποβληθούν σε εξετάσεις. Μόνο μία ατίθαση νεαρή κατάφερε να το "σκάσει" και να φτάσει μέχρι το Παλέρμο, αλλά εντοπίστηκε και εκεί και πλέον βρίσκεται σε καραντίνα.
Την ίδια ώρα, οι αρχές δεν δείχνουν διάθεση να «ρισκάρουν» και έχουν πάρει δραστικές αποφάσεις για ολόκληρη τη Λομβαρδία, παρότι για την ώρα τα κρούσματα εκδηλώνονται σε μία συγκεκριμένη περιοχή, νοτιοανατολικά της πόλης του Μιλάνο. Είναι χαρακτηριστικό πως διακόπηκε η Fashion Week που ήταν σε εξέλιξη στο Μιλάνο και ο Τζιόρτζιο Αρμάνι ουσιαστικά παρουσίασε «κεκλεισμένων των θυρών» τη νέα του κολεξιόν. Ακυρώθηκε επίσης η προγραμματισμένη για το επόμενο Σαββατοκύριακο έκθεση οπτικών. Κλειστό είναι και το κορυφαίο αξιοθέατο της πόλης, το Duomo, ο μεγάλος καθεδρικός. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια επίσης δεν ανοίγουν στην περιφέρεια του Μιλάνο, ενώ δεν γίνονται οι λειτουργίες των εκκλησιών και ποδοσφαιρικοί αγώνες. Κλειστά παραμένουν θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία και η Σκάλα του Μιλάνο. Εστιατόρια, ταβέρνες, φαρμακεία, νοσοκομεία και σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά. Σπύρος ΠολυχρονόπουλοςκοροναϊόςγιατρόςΕλληνίδαΜΙΛΑΝΟΙταλίαΝΕΚΡΟΙΚΡΟΥΣΜΑΤΑσούπερ μάρκετράφιαφωτογραφίες
Keywords
Τυχαία Θέματα