Κομισιόν: Ορατή η έλλειψη φαρμάκων στην ΕΕ!

Σε χθεσινή της απάντηση, προς την Πολωνέζα ευρωβουλευτή της Ομάδας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Joanna Kopcińska, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη, δεν μπορεί ν’ αποκρύψει τον κίνδυνο έλλειψης φαρμάκων στην ΕΕ.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι, η Κομισιόν, μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, παρακολουθεί εκθέσεις και συλλέγει πληροφορίες σχετικά με πιθανές διακοπές στον εφοδιασμό φαρμάκων στην ΕΕ, ιδίως για προϊόντα που διατρέχουν κίνδυνο, λόγω της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία.

Υπογραμμίζει δε ότι, οι διακοπές αυτές θα μπορούσαν να προέλθουν

εξαιτίας της εξάρτησης της ΕΕ, από την προμήθεια υλικών από τη Ρωσία ή την Ουκρανία, της αυξημένης ζήτησης για φάρμακα που χρειάζονται για τη θεραπεία των προσφύγων στις χώρες στις οποίες καταφεύγουν και στον κίνδυνος αποθήκευσης αποθεμάτων σε βάρος των καταναλωτών.

Στην ερώτηση της η Πολωνέζα ευρωβουλευτής, είχε τονίσει ιδιαιτερα ότι:

-Ο από καιρό στόχος της επιστροφής της φαρμακευτικής παραγωγής στην Ευρώπη έχει παραλύσει από την πανδημία COVID-19, η οποία από μόνη της έχει θεωρηθεί ως «προειδοποιητικό κάλεσμα» για την ήπειρό μας.

-Η συνεχιζόμενη στρατιωτική δράση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας οδήγησε άμεσα στον αποκλεισμό της χερσαίας εμπορικής οδού μέσω της Ουκρανίας.

-Το σύνθετο παγκόσμιο δίκτυο της εφοδιαστικής αλυσίδας – για μερικά χρόνια συγκεντρωμένο κυρίως στην Ασία – έχει πλέον αναγκαστεί να ανακατευθύνει τις αποστολές ιατρικών ουσιών και εξαρτημάτων.

-Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επηρεαστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού, εκτός εάν παρασχεθεί ειδική υποστήριξη και επανεξεταστεί η διαδικασία μεταφοράς και προμήθειας.

Ρωτούσε δε την Κομισιόν, τι θα πράξει για μια άμεση προληπτική στρατηγική, για τα φάρμακα και τις φαρμακευτικές ουσίες, σε περίπτωση που οι καθυστερήσεις και η επακόλουθη διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού φαρμάκων και της ουσίες που απαιτούνται για να καταλήξουν σε πραγματική έλλειψη στην Ευρώπη

Ακολουθεί ολόκληρη, η καθόλου καθησυχαστική απάντηση της Επιτρόπου..

Απάντηση Επιτρόπου Κυριακίδη 11 Μαϊου 2022

Η Επιτροπή, μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, παρακολουθεί εκθέσεις και συλλέγει πληροφορίες σχετικά με πιθανές διακοπές στον εφοδιασμό φαρμάκων στην ΕΕ, ιδίως για προϊόντα που διατρέχουν κίνδυνο, λόγω της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία. Οι διακοπές θα μπορούσαν να έχουν διάφορες πηγές: εξάρτηση από την προμήθεια υλικών από τη Ρωσία ή την Ουκρανία. η αυξημένη ζήτηση για φάρμακα που χρειάζονται για τη θεραπεία των προσφύγων στις χώρες στις οποίες καταφεύγουν και ο κίνδυνος αποθήκευσης αποθεμάτων με γνώμονα τους καταναλωτές. Δεν έχουν επισημανθεί κίνδυνοι ελλείψεων σε αυτό το στάδιο.

Όπως ανακοινώθηκε στη Φαρμακευτική Στρατηγική για την Ευρώπη, η Επιτροπή θα προτείνει την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας για την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού και την αντιμετώπιση των ελλείψεων μέσω ειδικών μέτρων. Η Επιτροπή, επίσης, με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν στον «Δομημένο διάλογο για την ασφάλεια του εφοδιασμού φαρμάκων», θα διαμορφώσει επιλογές πολιτικής και θα προτείνει δράσεις για την ενίσχυση της συνέχειας και της ασφάλειας του εφοδιασμού φαρμάκων στην ΕΕ.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

ΚΟΜΙΣΙΟΝΈλλειψη φαρμάκωνΕυρωπαϊκή ΕνωσηΕΕφάρμακα
Keywords
Τυχαία Θέματα