Κομισιόν: Η Ευρώπη πρέπει να κάνει στροφή σε «πολεμική οικονομία»

09:38 5/3/2024 - Πηγή: Reporter

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τρόπους ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει τη βιομηχανία όπλων της, ώστε να στραφεί σε μια «πολεμική οικονομία», ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Τιερί Μπρετόν, ο Ευρωπαίος επίτροπος βιομηχανίας, θα παρουσιάσει προτάσεις για να ενθαρρύνει τις χώρες της ΕΕ να αγοράσουν, από κοινού, περισσότερα όπλα από ευρωπαϊκές εταιρείες και να βοηθήσει αυτές τις εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ. «Πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο και να περάσουμε σε κατάσταση πολεμικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει,

επίσης, ότι η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία πρέπει να αναλάβει περισσότερους κινδύνους, με την υποστήριξή μας», δήλωσε ο Μπρετόν, κάνοντας προεπισκόπηση του πακέτου.

Ο Μπρετόν είπε, επίσης, ότι η πιθανότητα μιας ακόμα προεδρικής θητείας Τραμπ -ο οποίος αμφισβητεί τις δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ- σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατευθεί. «Στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών των συμμάχων», σημείωσε.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στο να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ υποστηρίζουν ότι οι καθαρά εθνικές προσπάθειες είναι λιγότερο αποτελεσματικές και θέλουν τα όργανα της ΕΕ να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην αμυντική βιομηχανική πολιτική. Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, λένε ότι ο πόλεμος κατέστησε σαφές ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν ήταν καλά προετοιμασμένη για σημαντικές προκλήσεις, όπως η ξαφνική αύξηση της ζήτησης για μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών.

Οι προτάσεις του Μπρετόν περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής έκδοσης του μοντέλου των ΗΠΑ. Μια άλλη πρόταση θα επέτρεπε στην ΕΕ να υποχρεώσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων να δώσουν προτεραιότητα στις ευρωπαϊκές παραγγελίες, σε περιόδους κρίσης.

Για να γίνουν πραγματικότητα, οι προτάσεις θα χρειαστούν έγκριση από τις 27 εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ, οι οποίες συχνά είναι απρόθυμες να παραχωρήσουν την εξουσία σε αμυντικά και στρατιωτικά θέματα, και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι προτάσεις θα μελετηθούν προσεκτικά και από το ΝΑΤΟ, το οποίο δήλωσε ότι χαιρετίζει τις προσπάθειες της ΕΕ να βοηθήσει την ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να έρχονται σε σύγκρουση με το έργο της συμμαχίας.

Η χρηματοδότηση

Το πακέτο του Μπρετόν αναμένεται να περιλαμβάνει περίπου 1,5 δισ. ευρώ νέας χρηματοδότησης έως το τέλος του 2027, ένα μέτριο ποσό στον κόσμο των αμυντικών προμηθειών μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, αξιωματούχοι λένε ότι το πακέτο θα δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει πολύ μεγαλύτερες συντονισμένες δαπάνες τα επόμενα χρόνια, εάν η ΕΕ είναι διατεθειμένη να συγκεντρώσει τα μετρητά.

Ο Μπρετόν ζήτησε τη σύσταση ειδικού ταμείου της ΕΕ, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, για αμυντικές δαπάνες.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν λένε ότι θέλουν το Κίεβο να συμμετάσχει στα προτεινόμενα νέα προγράμματα για την ενίσχυση της κοινής προμήθειας και της παραγωγικής ικανότητας, παρ’ όλο που η Ουκρανία δεν είναι μέρος της ΕΕ. «Η αποστολή μας είναι να αντιμετωπίζουμε την Ουκρανία ως σχεδόν ισοδύναμη με ένα κράτος μέλος», δήλωσε ένας αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο ανωνυμίας.

#ΚΟΜΙΣΙΟΝ #Ευρωπαική_Επιτροπή #Ευρώπη #ΕΕ #ΠΟΛΕΜΙΚΗ_ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ #Στρατός #ΠΟΛΕΜΙΚΗ_ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
komision-i-evropi-prepei-na-kanei-strofi-se-polemiki-oikonomia.htm
Τυχαία Θέματα