Κωφεύει η Μέρκελ στην οργή των αγορών...

Φωτιά στα spreads. Citi: Ή παρέμβαση, ή χρεοκοπία μεγάλης χώρας λίαν συντόμως. Νύχτα θέλουν οι Γερμανοί να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, σύμφωνα με επικεφαλής γερμανικής τράπεζας.Κορυφώνονται οι πιέσεις προς τη Γερμανία, με αφορμή και τους κλυδωνισμούς που προκάλεσαν οι σημερινές δημοπρασίες σε Γαλλία και Ισπανία, αλλά η καγκελάριος Μέρκελ τηρεί για άλλη μία φορά άτεγκτη στάση απέναντι στην παρέμβαση της ΕΚΤ, επαναλαμβάνοντας πως "ούτε με την ΕΚΤ σε ρόλο ύστατου δανειστή θα επιλυόταν η κρίση".

Οι πιέσεις των αγορών όμως εντείνονται αφόρητα, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Citi να εκτιμά πως σε περίπτωση μη παρέμβασης, θα δούμε τη χρεοκοπία μεγάλης ευρωπαϊκής οικονομίας που πιθανόν να συμπαρασύρει όλο το ευρώ στο αμέσως προσεχές Μέλλον.Νύχτα θέλουν οι Γερμανοί να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ!
"Μήλον της έριδος" μοιάζει να είναι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα εν μέσω εξάπλωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία να βαδίζουν σε παράλληλους δρόμους και να ακολουθούν ελληνική πορεία. Από τη μία οι αγορές φωνάζουν για πιο ευρεία και δυναμική παρέμβαση στην αγορά και την ανάληψη του ρόλου του δανειστή της έσχατης λύσης από την ΕΚΤ. Από την άλλη οι Γερμανοί λένε όχι, και προτείνουν άλλα...

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel επιβεβαίωσε την Πέμπτη την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε ριζοσπαστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

"Eάν κάποιοι πολιτικοί πιστεύουν ότι την ευρωκρίση μπορεί να τη λύσει η ΕΚΤ, σφάλλουν", δήλωσε η Merkel. Η κρίση, συνέχισε η Merkel, δεν θα λυνόταν άμεσα ακόμα και αν η ΕΚΤ αναλάμβανε τον ρόλο του "ύστατου δανειστή" (lender of last resort), συμπλήρωσε.

"Είμαι πεπεισμένη ότι μόνο πολιτικές λύσεις μπορούν να επιλύσουν την κατάσταση", είπε η Μerkel, προσθέτοντας ότι η Eλλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση στην ευρωζώνη.

Όπως τονίζει ο οικονομολόγος της UBS George Magnus, η ΕΚΤ είναι η μόνη αυτή τη στιγμή που μπορεί να κάνει την διαφορά και ο οίκος εκτιμά ότι όταν ο... κόμπος φτάσει στο χτένι, υπάρχει πιθανότητα η Γερμανία θα κάνει πίσω από την σκληρή γραμμή που ακολουθεί, και να επιτρέψει την ΕΚΤ να πάρει τα ηνία και να διορθώσει το πρόβλημα. Όπως τονίζει, η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει το κλίμα και οι Γερμανοί πρέπει να την αφήσουν να τυπώσει χρήμα, να παρέμβει πιο επιθετικά στην αγορά ομολόγων και να επιτρέψει να υπάρχει υψηλότερος πληθωρισμός στην ευρωζώνη.

Για τους Γερμανούς λοιπόν, η λύση είναι η αθόρυβη και νυκτερινή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ...

Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκεφτεί κανείς πως η διάλυση του ευρώ η έστω η έξοδος μίας χώρας από αυτό μπορεί να γίνει χωρίς τεράστιες συνέπειες στο χρηματοοικονομικό σύστημα, οι Γερμανοι προτείνουν κάποιον τρόπο ο οποίος μπορεί να καταφέρει να περιορίσει στο ελάχιστο το «μπαμ».

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ.Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής ιδιωτικής τράπεζας Berenberg, η
Keywords
Τυχαία Θέματα