Κλιμακώνεται η ρωσο-ουκρανική κρίση - Σε ετοιμότητα η Δύση

Θέμα χρόνου θεωρείται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, ενώ και ο Λευκός Οίκος έχει χτυπήσει «κόκκινο συναγερμό».

Οι ΗΠΑ αμφισβητούν τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι προχωρά σε απόσυρση των στρατευμάτων της από τα σύνορα και της ζητά επίσημη δήλωση ότι δεν προτίθεται να εισβάλει στην Ουκρανία. Η Ρωσία από τη

μεριά της κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποδαυλίζουν την ένταση διαδίδοντας ψεύτικα σενάρια περί εισβολής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Δύση έχει παραταχθεί σε θέση μάχης, προσπαθώντας να διασφαλίσει την αποφυγή της ρωσικής εισβολής και να προασπίσει την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας. Ειδικότερα, Αμερικανοί στρατιώτες έφτασαν στη Σλοβακία για να συμμετάσχουν σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Στις ασκήσεις αυτές, που θα διεξαχθούν την περίοδο 5-10 Μαρτίου, θα συμμετάσχουν 1.200 Αμερικανοί στρατιώτες και 500 οχήματα.

Παράλληλα, γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter έφθασαν σε αεροπορική βάση στην ανατολική Ρουμανία, στο πλαίσιο της ανάπτυξης δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ εν μέσω της έντασης που έχει προκαλέσει η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας. Τα τρία Eurofighter και περίπου 60 στρατιώτες, μαζί με ιταλικές και ρουμανικές δυνάμεις, θα ενισχύσουν τις αποστολές επιτήρησης στη διάρκεια των επόμενων τριών εβδομάδων. Γερμανικές αεροπορικές δυνάμεις είχαν αναλάβει παρόμοιες αποστολές, μαζί με βρετανικές, το 2021 στη Ρουμανία.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έδωσε νέες εικόνες με αποχώρηση στρατιωτικού εξοπλισμού από την Κριμαία, ενώ αμερικανική ιδιωτική εταιρεία νέες δορυφορικές φωτογραφίες που φέρονται να δείχνουν ενίσχυση των δυνάμεων στα σύνορα, το στήσιμο υπαίθριου νοσοκομείου και το πιο ανησυχητικό, μια νέα πλωτή γέφυρα στον ποταμό Πρίπιατ που χωρίζει Λευκορωσία και Ουκρανία κοντά στο Κίεβο.

Εν μέσω αυτού του πολεμικού κλίματος, ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα παρέλαβε τις απαντήσεις των Ρώσων επί των αμερικανικών προτάσεων για εγγυήσεις ασφαλείας. Στα βασικά σημεία η Ρωσία εμφανίζεται θετική στις αμοιβαίες επιθεωρήσεις πυραυλικών εγκαταστάσεων. Επαναλαμβάνει το αίτημα απόσυρσης όλων των αμερικανικών δυνάμεων από Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και ζητά συνολική λύση όλων των ζητημάτων που θέτει.

Μέσα σε 11 σελίδες, η Ρωσία δημοσιοποίησε προς τις ΗΠΑ τις θέσεις της και τις απαιτήσεις προς τις ΗΠΑ. Στην ανταπάντηση του ρωσικού ΥΠΕΞ επισημαίνεται πως οι ΗΠΑ στην αρχική τους απάντηση αγνόησαν τις ρωσικές κόκκινες γραμμές για μη ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, για την ανάπτυξη νατοϊκών βάσεων, αλλά και για την αποχώρησή τους από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΜπάιντενΝΑΤΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα