Κλειδί ο ρόλος του ασφαλιστικού κλάδου στην αποκατάσταση των ζημιών

Στις 21 Απριλίου φέτος ψηφίστηκε και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους το νέο πλαίσιο για την κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, που αναμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο παρέχονται κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση, μέσω σχετικής διάταξης που προβλέπει τη δυνατότητα οι πληγείσες επιχειρήσεις να λαμβάνουν επιχορήγηση επιπλέον της αποζημίωσης που προβλέπεται από την ιδιωτική τους ασφάλιση.

Υπενθυμίζεται ότι στο άρθρο 5 του εν λόγω νόμου

4797/2021 «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες,…» προβλέπεται ρητά ότι η κρατική αρωγή αφορά το ποσό που δεν καλύπτει η ασφάλιση. Επίσης ο προσδιορισμός της ζημιάς από την ασφαλιστική εταιρεία προηγείται της κρατικής αρωγής.

Πάντως στο σημείο αυτό υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω νομικές επεξεργασίες με υπουργικές αποφάσεις και άρα στην πράξη θα φανεί εάν ο νέος νόμος εφαρμοστεί ώρα.. Μάλιστα κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου είχε επισημανθεί ότι θα πρέπει να διασαφηνιστεί εάν όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλιση θα τύχουν λιγότερης κρατικής στήριξης. Και βέβαια είναι μείζον και για τις ασφαλιστικές εταιρίες να σπεύσουν να καταβάλλουν αποζημιώσεις γρήγορα, ως άλλωστε έπραξαν και στις περιπτώσεις του Ιανού.

Πάντως οι τελευταίες φυσικές καταστροφές αναδεικνύουν τη σημασία των μέτρων που λαμβάνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για την άμεση τακτοποίησης των υποθέσεων αποζημιώσεων επιχειρήσεων και κατοικιών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Το ερώτημα βέβαια είναι αν οι αποζημιώσεις στις τρέχουσες καταστροφές θα δοθούν με βάση αυτή τη νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι τόσο στην Αττική όσο και την Βόρεια Εύβοια έχουν καταγραφεί ήδη οι πρώτες ζημίες από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του στο Reporter Magazine Ιουλίου ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) είχε αναφέρει ότι «το θέμα της αντιμετώπισης των ζημιών από φυσικές καταστροφές είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να γίνει ένας σοβαρός σχεδιασμός σε συνεργασία με την Πολιτεία. Ως κοινωνία και ως Κράτος οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των ζημιών που προκύπτουν, οι οποίες είναι συχνά μεγάλες και δύσκολα μπορούν να καλυφθούν από τους ίδιους τους πολίτες.» Μάλιστα είχε τονίσει ότι

«το κόστος αυτών των καταστροφών, που μέχρι σήμερα καλύπτονται εν μέρει από το ίδιο το κράτος, θα μπορούσε να μεταφερθεί στην ασφαλιστική αγορά, αν η κυβέρνηση δώσει στους πολίτες κίνητρα να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους, με το σχετικό ασφάλιστρο να εκπίπτει από τους φόρους. Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σχετικά με τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων. Η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, αναμένουμε, όμως, να πραγματοποιηθεί σύντομα.»

Στο φόντο αυτό αξίζει να αναφερθεί τι λέει αναλυτικά το άρθρο 5 του νόμου 47/97/2021:

Άρθρο 5

Επιχορήγηση ασφαλισμένων επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων

1. Για τις επιχειρήσεις και τους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, οι οποίοι έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, εφαρμόζονται τα άρθρα 4, 7 και 8, για το ποσό της ζημίας το οποίο δεν καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

2. Για την εφαρμογή των άρθρων 7 και 8 απαιτείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας προσδιορισμού του ποσού της ζημίας που καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

3. Το ποσό της ζημίας που καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και καταβάλλεται από την ασφαλιστική εταιρεία είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα»

Γιώργος Αλεξάκης

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΖημιέςΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα