Κίνα: Οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος μειώθηκαν κατά 8% τον Δεκέμβριο

Οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας μειώθηκαν κατά 8% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων την περασμένη Παρασκευή.

Η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στη χώρα να καθυστερεί πιθανότατα την εκφόρτωση φορτίων και... προσγείωσε τις προσδοκίες των αναλυτών.

Οι αποστολές στην Κίνα που αποτελεί τον κορυφαίο καταναλωτή σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, ήταν σταθερές τον Νοέμβριο και οι προσδοκίες ότι η Κίνα θα χαλαρώσει σύντομα την αυστηρή πολιτική της για τον COVID-19 είχαν στηρίξει τη ζήτηση.

«Δεδομένων

των σταθερών αποστολών σιδηρομεταλλεύματος από κύριους και μη προμηθευτές τον Νοέμβριο/Δεκέμβριο και αντίστοιχα σταθερές αφίξεις στα κινεζικά ύδατα μέχρι τον Δεκέμβριο, είναι εύλογο ότι το τσουνάμι COVID που σαρώνει τη χώρα μπορεί να έχει επιβραδύνει προσωρινά την αποτελεσματική εκφόρτωση και τον εκτελωνισμό φορτίων στα λιμάνια της Κίνας», δήλωσε ο Atilla Widnell, διευθύνων σύμβουλος της Navigate Commodities. Υπήρξε επίσης μικρή κίνηση στα κινεζικά αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος στο λιμάνι την ίδια περίοδο, πρόσθεσε.

Οι εισαγωγές χάλυβα ήταν, πάντως, υψηλότερες από τους 86,07 εκατομμύρια τόνους το Δεκεμβρίου 2021. Συνολικά, η Κίνα είχε εισαγάγει 1,11 δισεκατομμύρια τόνους για το έτος 2022, σημειώνοντας πτώση 1,5% σε σχέση με το 2021, δήλωσε η Γενική Διοίκηση Τελωνείων.

Η κρίση στον τομέα ακινήτων και η υποτονική οικονομική δραστηριότητα της Κίνας έπληξαν τις κατασκευές πέρυσι, επηρεάζοντας τα περιθώρια κέρδους του χάλυβα. Ωστόσο, η Κίνα έχει αναπτύξει μια σειρά πολιτικών για να βοηθήσει τους υπερχρεωμένους κατασκευαστές ακινήτων.

Οι αποστολές σιδηρομεταλλεύματος τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο μέχρι στιγμής ήταν επίσης «επιθετικές», δήλωσε ο Widnell, επισημαίνοντας μια σημαντική ανάκαμψη στις κινεζικές εισαγωγές για τα τελωνειακά στοιχεία του Ιανουαρίου.

«Το άνοιγμα της Κίνας και η προσέγγιση «ό,τι χρειαστεί» στον τομέα των ακινήτων θα πρέπει να υποστηρίξουν μια επιτάχυνση της ζήτησης εμπορευμάτων μέχρι το 2023», δήλωσαν οι αναλυτές της Barclays την Πέμπτη. Οι εξαγωγές προϊόντων χάλυβα της Κίνας τον περασμένο μήνα ανήλθαν σε 5,4 εκατομμύρια τόνους, από 5,03 εκατομμύρια τον Δεκέμβριο του 2021. Οι εξαγωγές το 2022 αυξήθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 67,32 εκατομμύρια τόνους.

ΚίναεισαγωγέςΝΑΥΤΙΛΙΑλιμάνιασιδηρομετάλλευμα
Keywords
Τυχαία Θέματα