Κίνα και Ρωσία ανεβάζουν το πετρέλαιο- Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Ήπια ανοδικά κινούνται τη Δευτέρα (20/2) οι τιμές του πετρελαίου, ενισχυμένες από την αισιοδοξία για την κινεζική ζήτηση, τη συνεχιζόμενη συγκράτηση της παραγωγής από τους μεγάλους παραγωγούς και τα σχέδια της Ρωσίας να περιορίσει την προσφορά.

Τόσο το μπρεντ, όσο και το αμερικανικό αργό υποχώρησαν κατά σχεδόν 2 δολάρια την Παρασκευή, σημειώνοντας πτώση περίπου 4% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν

υψηλότερα αποθέματα αργού και βενζίνης.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν τον Οκτώβριο να μειώσουν τους στόχους παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του 2023.

Ξεχωριστά, η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 bpd, που ισοδυναμεί με περίπου το 5% της παραγωγής της, τον Μάρτιο, αφού η Δύση επέβαλε πλαφόν τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και προϊόντα του.

Οι αναλυτές, εν τω μεταξύ, αναμένουν ότι οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας θα φτάσουν σε υψηλό ρεκόρ το 2023 για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση για μεταφορικά καύσιμα και καθώς έρχονται νέα διυλιστήρια.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ένα νέο άνοιγμα της Κίνας και μια ανάκαμψη στη χώρα και η παγκόσμια ζήτηση αεριωθούμενων αεροσκαφών να οδηγεί προς τα πάνω τις τιμές», δήλωσε ο Μπάντεν Μουρ, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στην Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας.

Η Κίνα και η Ινδία έχουν γίνει σημαντικοί αγοραστές ρωσικού αργού μετά το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα, αναλυτές της Goldman Sachs επισημαίνουν ότι οι μελλοντικές ελλείψεις προσφοράς πετρελαίου είναι πιθανό να οδηγήσουν τις τιμές στα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,63% στα 77,03 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,60% στα 83,50 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη άνω του 5% για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 5,001% στα 51,500 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,14% στα 1.852,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,04% στα 21,723 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,86% στα 4,1433 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0681 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,09% στο 1,2024 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8884 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα