Κερδοφόρο το 76,1% των ελληνικών επιχειρήσεων το 2021

Κερδοφόρες ήταν το 2021 οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες (76,1%), τα δε κέρδη τους υπερίσχυσαν και καθόρισαν και το συνολικό αποτέλεσμα. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα κέρδη είχαν οι κλάδοι της μεταποίησης και του εμπορίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP CRIF με τίτλο «Κορυφαίοι Κλάδοι στην Ελλάδα» - Επιχειρηματικός Τομέας: Πρόσφατες Εξελίξεις και οι Επιδόσεις Επιλεγμένων Κλάδων:

Η ελληνική οικονοµία κινήθηκε σε αναπτυξιακή

τροχιά την τελευταία διετία (2021-2022), µετά την ύφεση που υπέστη το 2020. Ειδικότερα, το 2022 το ΑΕΠ (σε όρους όγκου) σηµείωσε αύξηση 5,9%, έναντι αύξησης 8,4% το 2021.

Το έτος 2022 σηµατοδοτήθηκε από την “εκτίναξη” του κόστους της ενέργειας σε διεθνές επίπεδο, τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και την έναρξη της πολεµικής σύρραξης µεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο πληθωρισµός στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 9,6% το 2022 σε σχέση µε το 2021, έναντι αύξησης 1,2% την περίοδο 2021/2020.

Ωστόσο, παρά τις δύσκολες αυτές συνθήκες η ελληνική οικονοµία σηµείωσε ισχυρή ανάπτυξη και το 2022, η οποία αποδίδεται στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, στη σηµαντική επενδυτική δραστηριότητα και στην ώθηση που δόθηκε από την ανάκαµψη του τουρισµού ιδίως κατά τη θερινή περίοδο.

Αναφορικά µε την πορεία της ελληνικής οικονοµίας το τρέχον έτος 2023, αναµένεται περαιτέρω άνοδος του ΑΕΠ αλλά µε επιβραδυνόµενο ρυθµό. Το α' τρίµηνο του 2023 το ΑΕΠ (σε όρους όγκου) παρουσίασε αύξηση κατά 2,1% σε σύγκριση µε το α' τρίµηνο του 2022 . Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της (Μάιος 2023) αναβαθµίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας σε 2,4% το 2023 και 1,9% το 2024. Οι πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά 3 υποχωρούν και αναµένεται να µετριαστούν περαιτέρω, λόγω της αποκλιµάκωσης των τιµών της ενέργειας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ενδιαφέρον έχει να καταγραφούν οι εξελίξεις και τάσεις που χαρακτήρισαν διάφορους κλάδους οικονοµικής δραστηριότητας τα τελευταία έτη, όπως αυτές προκύπτουν από τα οικονοµικά δεδοµένα και αποτελέσµατα των ελληνικών εταιρειών. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιώντας το υλικό που περιέχεται στις ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ της ICAP CRIF, στην παρούσα έκδοση δίδεται συνοπτικά η εικόνα που παρουσιάζουν επιλεγµένοι κλάδοι, βάσει των αντίστοιχων µελετών.

Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούµενη έκδοση, η πορεία του ελληνικού εταιρικού τοµέα ήταν έντονα πτωτική το 2020 εξαιτίας της εµφάνισης της πανδηµίας Covid – 19, η οποία οδήγησε τη χώρα σε βαθιά ύφεση. Ωστόσο, η εικόνα αυτή αντιστράφηκε το 2021 και µε την σταδιακή οµαλοποίηση της αγοράς οι ελληνικές επιχειρήσεις επανήλθαν δυναµικά.

Προκειµένου να δοθεί η γενικότερη εικόνα των µεταβολών που χαρακτήρισαν τους ευρύτερους κλάδους της οικονοµίας (βάσει κατάταξης NACE), αρχικά παρατίθενται ορισµένα συγκεντρωτικά στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων που περιλαµβάνονται στους δηµοσιευµένους ισολογισµούς (χρήσης 2021) των ελληνικών εταιρειών ΑΕ και ΕΠΕ, που παρουσιάστηκαν στην τελευταία έκδοση της ICAP CRIF «Η Ελλάδα σε Αριθµούς-2023».

Από τα σχετικά δεδοµένα προκύπτει ότι, το 2021 ο ελληνικός εταιρικός τοµέας εµφάνισε σηµαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών και εντυπωσιακή διεύρυνση της κερδοφορίας του.

Συγκεκριµένα, εξετάζοντας αρχικά τις εταιρείες του Μη Χρηµατοπιστωτικού Τοµέα (δείγµα 20.931 επιχειρήσεων) προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε σηµαντικά κατά 26,2% το 2021 σε σχέση µε το 2020 και διαµορφώθηκε σε €183,0 δισ., (έναντι €145,0 δισ. το 2020). Επισηµαίνεται ότι, οι πωλήσεις αυξήθηκαν και στους εννέα ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τοµέα (εξαιρουµένου του χρηµατοπιστωτικού). Την µεγαλύτερη (ποσοστιαία) αύξηση στον κύκλο εργασιών κατέγραψε ο κλάδος των Ξενοδοχείων – Εστιατορίων (105,8%) και ακολούθησε ο κλάδος της Ενέργειας – Ύδρευσης (53,0%). Έπονται οι κλάδοι της Μεταποίησης (31,5%) και των Λοιπών Υπηρεσιών (20,4%). Τη µικρότερη άνοδο κατέγραψε ο κλάδος των Ορυχείων – Λατοµείων (7,0%).

Όσον αφορά στα συνολικά αποτελέσµατα του εταιρικού τοµέα (ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας), το 2021 σε σχέση µε το 2020, διαπιστώνονται τα εξής:

-Παράλληλα µε την αύξηση των συνολικών πωλήσεων (26,2%) ενισχύθηκαν και τα µεικτά κέρδη µε τον ίδιο σχεδόν ρυθµό (26,1%).

-Οι δαπάνες διοίκησης και διάθεσης αυξήθηκαν σε αρκετά µικρότερο ποσοστό (10,9%), οι δε χρηµατοοικονοµικές δαπάνες διευρύνθηκαν µόλις κατά 1,8%.

-Οι παραπάνω µεταβολές συνέβαλαν στην εντυπωσιακή αύξηση των λειτουργικών αποτελεσµάτων, τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν (126,8%) το 2021/2020.

-Σηµαντική είναι και η αύξηση του µη λειτουργικού αποτελέσµατος, κατά 69,4%.

-Οι προαναφερόµενες εξελίξεις οδήγησαν στην κατακόρυφη αύξηση των καθαρών κερδών, τα οποία διαµορφώθηκαν σε €11,8 δισ. το 2021 από €4,2 δισ. το προηγούµενο έτος.

Επισηµαίνεται ότι η πλειοψηφία των 20.931 εταιρειών (76,1%) ήταν κερδοφόρες το 2021, τα δε κέρδη τους υπερίσχυσαν και καθόρισαν και το συνολικό αποτέλεσµα. Τη µεγαλύτερη συµµετοχή στα κέρδη είχαν οι κλάδοι της Μεταποίησης και του Εµπορίου.

Αναφορικά µε τους επί µέρους κλάδους (του µη χρηµατοπιστωτικού εταιρικού τοµέα), ένας µόνο ήταν ζηµιογόνος το 2021, ενώ οι υπόλοιποι ήταν κερδοφόροι. Συγκεκριµένα, ο κλάδος των Ορυχείων – Λατοµείων κατέγραψε ζηµίες το 2021, σηµαντικά όµως µειωµένες σε σχέση µε το 2020. Οι υπόλοιποι κλάδοι εµφάνισαν εντυπωσιακή αύξηση στην κερδοφορία τους, στην πλειοψηφία δε αυτών τα καθαρά (προ φόρου) κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν. Σε απόλυτα µεγέθη, τα υψηλότερα κέρδη κατέγραψε ο κλάδος της Μεταποίησης (€3,71 δισ.) και ακολούθησαν οι κλάδοι του Εµπορίου (€2,97 δισ.) και των Λοιπών Υπηρεσιών (€2,16 δισ.).

Ειδικότερα, ο τοµέας της µεταποίησης εµφάνισε σηµαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 31,5% το 2021/2020. Τα µεικτά κέρδη διευρύνθηκαν κατά 30,1% την ίδια περίοδο. Οι µεταβολές αυτές οδήγησαν στην σηµαντική αύξηση του συνολικού λειτουργικού αποτελέσµατος (136,2%) καθώς και των καθαρών προ φόρου κερδών τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν το 2021/2020 (125,3%).

Περαιτέρω, σχετικά µε τις κλαδικές τους επιδόσεις στα πλαίσια της προαναφερθείσας έκδοσης, οι µεταποιητικές εταιρείες κατανεµήθηκαν σε 22 κλάδους, βάσει της διψήφιας κατάταξης NACE (2). Οι χρηµατοοικονοµικοί δείκτες των επί µέρους µεταποιητικών κλάδων περιλαµβάνονται στους πίνακες 1Α΄ & 1Β΄ που παρατίθενται στο τέλος της ανάλυσης.

Όσον αφορά στον χρηµατοπιστωτικό τοµέα, επισηµαίνεται η σηµαντική αύξηση του τελικού καθαρού αποτελέσµατος, το οποίο ανήλθε σε €2,5 δισ. το 2021, από €648 εκατ. το 2020.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του συνολικού αποτελέσµατος του τραπεζικού κλάδου. Αξιόλογη ήταν και η διεύρυνση των κερδών του κλάδου των λοιπών χρηµατοπιστωτικών υπηρεσιών.

Συγκεκριµένα, το 2021 τα συνολικά έσοδα των 13 τραπεζών που περιλαµβάνονται στην ανάλυση αυξήθηκαν κατά 10,7%. Ωστόσο, ιδιαίτερα σηµαντική ήταν η µείωση των λοιπών λειτουργικών εσόδων του κλάδου κατά 39,8% την ίδια περίοδο. Επίσης, τα λειτουργικά έξοδα περιορίστηκαν κατά 10,5% το 2021/2020. Οι παραπάνω µεταβολές οδήγησαν στη µείωση του συνολικού λειτουργικού αποτελέσµατος κατά 16,8%. Από την άλλη πλευρά όµως, η καταγραφή “προβλέψεων” σηµαντικά χαµηλότερων το 2021 συγκριτικά µε το προηγούµενο έτος, συνέβαλε στην εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας από €25,4 εκατ. το 2020 σε €1,28 δισ. το 2021.

Αύξηση των οικονοµικών του µεγεθών και αποτελεσµάτων παρουσίασε και ο κλάδος των ασφαλειών κατά το 2021. Συγκεκριµένα, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 7,4% τα δε µεικτά κέρδη βελτιώθηκαν κατά 6,2% την ίδια περίοδο.

Με ελαφρώς υψηλότερο ρυθµό αυξήθηκαν τόσο τα λειτουργικά αποτελέσµατα (8,6%) όσο και τα καθαρά κέρδη του κλάδου (8,5%).

Τέλος, σηµαντική βελτίωση εµφάνισε ο σύνθετος κλάδος των λοιπών χρηµατοπιστωτικών υπηρεσιών το 2021, ο οποίος περιλαµβάνει επιχειρήσεις προερχόµενες από κλάδους συµµετοχών, χρηµατοδοτικής µίσθωσης, χρηµατιστηριακών συναλλαγών, factoring, κ.ά.

Επιδόσεις Επιλεγµένων Κλάδων/Υποκλάδων της Έκδοσης

Εκτός όµως από τα προαναφερόµενα στοιχεία, που αφορούν συνολικά τον εταιρικό τοµέα (ευρύτεροι κλάδοι κατά NACE), στη συνέχεια αξιολογούνται και συγκρίνονται οι δείκτες που αφορούν επιλεγµένους κλάδους και υποκλάδους οικονοµικής δραστηριότητας (τα δεδοµένα των οποίων αναλύονται στις Κλαδικές Μελέτες της ICAP CRIF). Οι συγκρίσεις - κατατάξεις που παρουσιάζονται στη συνέχεια, αφορούν αποκλειστικά τους επιλεγµένους κλάδους που παρουσιάζονται στην παρούσα έκδοση . Από την επεξεργασία των βασικών χρηµατοοικονοµικών δεικτών (έτους 2021 - Πίνακας 2) των επί µέρους κλάδων, προκύπτουν οι πέντε κορυφαίοι κλάδοι όσον αφορά στους δείκτες Κερδοφορίας, Αποδοτικότητας και Χρηµατοοικονοµικής Διάρθρωσης.

Συγκρίνοντας τους µέσους δείκτες κερδοφορίας και αποδοτικότητας των επιλεγµένων κλάδων του 2021 σε σχέση µε τους αντίστοιχους δείκτες του 2020 (των ιδίων κλάδων) διαπιστώνεται σηµαντική βελτίωση του δείκτη καθαρής κερδοφορίας. Ειδικότερα, το περιθώριο καθαρού κέρδους αυξήθηκε κατά 2,4 ποσοστιαίες µονάδες τη διετία 2021- 2020, ενώ τα περιθώρια µικτού κέρδους και κερδών EBITDA δεν παρουσίασαν αξιόλογη µεταβολή. Επιπλέον, ιδιαίτερα σηµαντική ήταν η αύξηση της αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων κατά 4,2 ποσοστιαίες µονάδες, ενώ βελτίωση εµφάνισε και ο µέσος δείκτης της αποδοτικότητας απασχολουµένων κεφαλαίων (κατά 1,2 ποσ. µον.). Η χρηµατοοικονοµική διάρθρωση των επιχειρήσεων, εκφραζόµενη µε τη σχέση Ξένων προς Ίδια κεφάλαια, παρέµεινε στάσιµη τη διετία 2021-2020.

Εν κατακλείδι, η ανάπτυξη της εγχώριας οικονοµίας το 2021 αποτυπώνεται και στα οικονοµικά αποτελέσµατα του ελληνικού εταιρικού τοµέα, ο οποίος επανήλθε δυναµικά πετυχαίνοντας αξιόλογες επιδόσεις. Αρκετοί κλάδοι κατάφεραν να καλύψουν, σε σηµαντικό βαθµό, τις απώλειες που κατέγραψαν το 2020.

Η ανοδική πορεία της ελληνικής οικονοµίας, έστω και µε χαµηλότερο ρυθµό, συνεχίσθηκε και το 2022, παρά τις επικρατoύσες δύσκολες συνθήκες σε παγκόσµιο επίπεδο (ενεργειακή κρίση, αύξηση πληθωρισµού, πόλεµος Ρωσίας - Ουκρανίας κλπ.). Σε τι βαθµό επηρεάστηκαν διάφοροι κλάδοι οικονοµικής δραστηριότητας της χώρας θα διαπιστωθεί από την αντίστοιχη ανάλυση των ισολογισµών των εταιρειών για το οικονοµικό έτος 2022.

Αναφορικά µε το τρέχον έτος (2023), οι εκτιµήσεις ελληνικών και διεθνών οργανισµών για την πορεία της ελληνικής οικονοµίας είναι θετικές, ωστόσο αναµένεται χαµηλότερος ρυθµός οικονοµικής ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ICAP CRIF δήλωσε:

"Σε ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης κινήθηκε η ελληνική οικονομία για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά την πανδημία, καθώς το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 5,9% το 2022 σε συνέχεια της αύξησης 8,4% το 2021.

Το έτος 2022 σηματοδοτήθηκε από την “εκτίναξη” του κόστους της ενέργειας σε διεθνές επίπεδο, την αύξηση του πληθωρισμού και την έναρξη της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δημιουργώντας πολυδιάστατα προβλήματα στην αγορά. Ωστόσο, παρά τις δύσκολες αυτές συνθήκες, η ελληνική οικονομία κατάφερε να καταγράψει σημαντική ανάπτυξη.

Οι εκτιμήσεις για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας είναι θετικές και για το 2023, καθώς αναμένεται περαιτέρω άνοδος του ΑΕΠ έστω και με χαμηλότερο ρυθμό, της τάξης του 2,5%, ποσοστό όμως ελαφρώς υψηλότερο των αρχικών προβλέψεων. Οι πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες εντάθηκαν το 2022 σταδιακά αποκλιμακώνονται, τάση η οποία τροφοδοτείται από την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας. Οι εξελίξεις αυτές βελτιώνουν το γενικότερο οικονομικό κλίμα και δημιουργούν προσδοκίες για ταχύτερη και εντός του έτους επαναφορά της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.

Εν αναμονή λοιπόν των θετικών εξελίξεων στην οικονομία μας, ενδιαφέρον έχει να αποτυπωθούν οι τάσεις που χαρακτήρισαν τους διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας τα προηγούμενα έτη, όπως αυτές προκύπτουν από τα οικονομικά δεδομένα και αποτελέσματα των ελληνικών εταιρειών.

Η νέα έκδοση της ICAP CRIF “Κορυφαίοι Κλάδοι στην Ελλάδα” περιλαμβάνει μία σύντομη επισκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων για 51 επιλεγμένους κλάδους, συγκεντρώνοντας ουσιαστική πληροφόρηση που αντλείται από τις Κλαδικές Μελέτες που εκδίδει ο Όμιλός μας.

Σαφώς, με την ομαλοποίηση της αγοράς από τα μέσα σχεδόν του 2021 και την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή πορεία ο ελληνικός εταιρικός τομέας επανήλθε δυναμικά, πετυχαίνοντας σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών και εντυπωσιακή διεύρυνση της κερδοφορίας του το 2021. Ανάκαμψη παρουσίασαν όλοι οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας αλλά σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας.

Ενδεικτικά, οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στους κλάδους που παρουσιάζονται στην έκδοση κατάφεραν να διαχειριστούν καλύτερα τα κόστη τους, με αποτέλεσμα να αυξήσουν το περιθώριο καθαρού κέρδους. Επιπλέον, αξιόλογη βελτίωση παρουσιάζουν και οι μέσοι δείκτες αποδοτικότητας ιδίων και απασχολουμένων κεφαλαίων των συγκεκριμένων κλάδων."

ICAP CRIF
Keywords
Αναζητήσεις
kerdoforo-to-761-ton-ellinikon-epicheiriseon-to-2021.htm
Τυχαία Θέματα