Κεντρική Τράπεζα Αυστραλίας: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4,10%

09:43 4/7/2023 - Πηγή: Reporter

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκιά της στο 4,10%, αν και ο διοικητής της δεν απέκλεισε παραπάνω αυξήσεις.

Οι οικονομολόγοι ήταν διχασμένοι ως προς τις προσδοκίες πριν από την απόφαση, με 16 από τους 31 ερωτηθέντες σε δημοσκόπηση του Reuters να προβλέπουν αύξηση 25 μονάδων βάσης και 15 να αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα

θα τα διατηρήσει σταθερά.

Οι μετοχές χαιρέτησαν την κίνηση καθώς η κεντρική τράπεζα είπε ότι ο πληθωρισμός στην οικονομία «έχει περάσει το απόγειό του».

«Μπορεί να απαιτηθεί κάποια περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο σε εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν η οικονομία και ο πληθωρισμός», δήλωσε ο διοικητής της RBA, Φίλιπ Λόου.

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και θα παραμείνει έτσι για αρκετό καιρό ακόμη», είπε.

Ο μηνιαίος δείκτης πληθωρισμού έδειξε κάποια ύφεση στην άνοδο των τιμών στο 5,6% για τον Μάιο.

Η απόφαση έρχεται αφότου η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο μετρητών κατά 25 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, μια κίνηση που περιέγραψε ως μια «λεπτά ισορροπημένη» απόφαση, σύμφωνα με πρακτικά από τη συνεδρίασή της τον Ιούνιο.

«Η απόφαση να διατηρηθούν τα επιτόκια σταθερά αυτόν τον μήνα παρέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει την κατάσταση της οικονομίας και τις οικονομικές προοπτικές και τους σχετικούς κινδύνους», δήλωσε ακόμα ο Λόου.

Πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, τις τάσεις των δαπανών των νοικοκυριών και τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

κεντρική τράπεζα ΑυστραλίαςReserve Bank of AustraliaεπιτόκιαΑυστραλία
Keywords
Αναζητήσεις
kentriki-trapeza-afstralias-diatirise-ametavlita-ta-epitokia-sto-410.htm
Τυχαία Θέματα