Κεντρικές τράπεζες: Ετοιμάζονται να αντικρούσουν τις προσδοκίες για τα επιτόκια

Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να αποκρούσουν τις προβλέψεις των επενδυτών για το πόσο γρήγορα θα μειωθούν τα επιτόκια, καθώς συνεδριάζουν για τελευταία φορά φέτος εν μέσω ισχυρών αριθμών απασχόλησης.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ, την ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική στις αρχές του νέου έτους, τροφοδοτώντας τη χαλάρωση

των χρηματοπιστωτικών συνθηκών για τις επιχειρήσεις, καθώς εστιάζουν στην πτώση των τιμών του γενικού πληθωρισμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, οι προσδοκίες αυτές θα δοκιμαστούν, τις επόμενες ημέρες, στις συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας, και οι τρεις από τις οποίες έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν σαφέστερες αποδείξεις για την αποδυνάμωση των αγορών εργασίας προτού μειώσουν τα επιτόκια.

«Δεν μπορούν να κηρύξουν τη νίκη για τον πληθωρισμό και τα στοιχεία είναι στην πραγματικότητα αρκετά χρήσιμα για να αντισταθούν στην αφήγηση της αγοράς», δήλωσε ο James Knightley, επικεφαλής οικονομολόγος της ING. «Θα είναι πολύ, πολύ απρόθυμοι να δώσουν στην αγορά το πράσινο φως».

Η Fed, η οποία συνεδριάζει πριν από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας, αυτή την εβδομάδα, αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο, εν μέσω αυξανόμενων εκτιμήσεων των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αλλάξει την τακτική της και θα μειώσει το κόστος δανεισμού νωρίτερα το 2024 από ό,τι οι προέβλεπαν αξιωματούχοι ως απαραίτητο μέσο για τη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Ο πρόεδρος της Fed, Jay Powell, προσπάθησε να μετριάσει αυτές τις προσδοκίες, τονίζοντας ότι είναι «πρόωρο» το να λέμε ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί ή ότι μπορεί να σκιαγραφηθεί ένα χρονοδιάγραμμα και οι παράμετροι υπό τις οποίες οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εξετάσουν περικοπές επιτοκίων.

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ενισχύουν αυτό το επιχείρημα: τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι οι προσλήψεις στις ΗΠΑ παρέμειναν ισχυρότερες από ό,τι αναμενόταν, με πτώση του ποσοστού ανεργίας στο 3,7% και σταθερή μηνιαία αύξηση των μισθών.

«Οι αγορές εργασίας αντέχουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, δεδομένου του τι έχουν κάνει τα επιτόκια», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.

Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν την Τρίτη, είναι επίσης πιθανό να δώσουν στη Fed «κάλυψη» για να απορρίψει μια αλλαγή πολιτικής, δήλωσε ο Knightley.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αμφιταλαντεύονται: Τα στοιχεία της Παρασκευής ώθησαν τους επενδυτές στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων να μειώσουν τα «στοιχήματά» τους ότι η Fed θα μπορούσε να ξεκινήσει μειώσεις επιτοκίων από τον Μάρτιο. Οι περισσότεροι, πλέον, αναμένουν ότι αυτό θα ξεκινήσει τον Μάιο.

Ο Schmieding δήλωσε ότι η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων προκαλεί ανησυχία στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς «οι αγορές [χαλαρώνουν τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες], κάτι το οποίο οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να θέλουν να κάνουν μισό χρόνο αργότερα».

Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζουν την Πέμπτη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο αγωνιούν, επίσης, για την απόρριψη του αφηγήματος της αγοράς που αφορά τη μείωση των επιτοκίων και μπορούν να στηριχθούν τη σχετικά ανθεκτική αγορά εργασίας για τα επιχειρήματά τους.

Η ανεργία στην Ευρωζώνη παραμένει κοντά σε χαμηλό ρεκόρ, στο 6,5%, και το μοναδιαίο κόστος εργασίας ανά ώρα εργασίας αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που άρχισε η καταγραφή από τη Eurostat, το 1995. Με την αύξηση των τιμών στον τομέα των υπηρεσιών έντασης εργασίας της ευρωζώνης να εξακολουθεί να διαμορφώνεται στο 4%, οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των επιτοκίων δηλώνουν ότι θέλουν να δουν περισσότερες αποδείξεις ότι το υψηλότερο κόστος εργασίας δεν θα οδηγήσει σε δεύτερο γύρο πληθωριστικών πιέσεων.

Αρκετοί μεγάλοι γύροι συλλογικών μισθολογικών διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα πρόκειται να ολοκληρωθούν στις αρχές του επόμενου έτους, μεταξύ άλλων για 2,5 εκατ. εργαζομένους του γερμανικού δημόσιου τομέα, δίνοντας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής έναν λόγο να αντιταχθούν στις εκκλήσεις για επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων. Η Isabel Schnabel, της ΕΚΤ, την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι «θα παρακολουθεί πολύ στενά τις επερχόμενες μισθολογικές συμφωνίες», καθώς αυτές «θα έχουν σίγουρα σημασία για τις αποφάσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική».

«Πιστεύω ότι η ΕΚΤ θα θελήσει να δει αποδείξεις ότι η αύξηση των μισθών συνάδει με την πτώση του πληθωρισμού στο 2%, καθώς και ότι τα περιθώρια κέρδους απορροφούν το υψηλότερο εργατικό κόστος, προτού αποφασίσει για οποιαδήποτε μείωση επιτοκίων», δήλωσε η Katharine Neiss, πρώην αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας και επικεφαλής οικονομολόγος στην PGIM Fixed Income.

Οι δείκτες αύξησης των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υποχωρήσει, το ίδιο και ο γενικός πληθωρισμός, ο οποίος, τον Οκτώβριο, μειώθηκε στο 4,7%. Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια στο 5,25%, το υψηλότερο επίπεδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με την τιμολόγηση της αγοράς.

«Για να προσπαθήσει να αποτρέψει την περαιτέρω χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και για να στείλει ένα μήνυμα, ενόψει του νέου μισθολογικού γύρου του έτους, [η Τράπεζα της Αγγλίας] πιθανότατα θα διατηρήσει το μήνυμά της «υψηλά για περισσότερο καιρό»», δήλωσε ο Andrew Goodwin της Oxford Economics.

#ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ_ΤΡΑΠΕΖΕΣ #επιτόκια #πληθωρισμός #επενδυτές
Keywords
Τυχαία Θέματα