Καζακστάν: Βίαιες διαδηλώσεις, με αφορμή τις ανατιμήσεις στην ενέργεια (video)

20:02 5/1/2022 - Πηγή: Reporter

Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε πανεθνικές διαδηλώσεις που σαρώνουν σε όλο το Καζακστάν από τις 2 Ιανουαρίου. Διαδηλωτές στο Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και το Ακτόμπε, στα δυτικά του Καζακστάν, εισέβαλαν στα γραφεία του δημάρχου της πόλης, ενώ οι διαδηλώσεις

κλιμακώθηκαν σε άλλες πόλεις. Μάλιστα, οι μαζικές εξεγέρσεις οδήγησαν στην παραίτηση νωρίτερα σήμερα (5/1) της κυβέρνησης της χώρας.

Ο πρόεδρος Kasym-Jomart Tokaev κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο εβδομάδων στο Αλμάτι, τη Νουρ-Σουλτάν και τη δυτική περιοχή Mangystau, όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της απαγόρευσης των μαζικών συγκεντρώσεων. Σήμερα, αντικατέστησε την κυβέρνησή του με μια προσωρινή διοίκηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν, περισσότεροι από 200 άνθρωποι συνελήφθησαν και πολλοί τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων 95 αστυνομικοί. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο και οι εφαρμογές messenger έχουν αποκλειστεί για περιόδους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι του Radio Azattyk συνελήφθησαν για λίγο. Πλάνα δείχνουν την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, κανόνια νερού και δακρυγόνα ως απάντηση στις διαδηλώσεις.

{https://twitter.com/Reevellp/status/1478657476123889665}

{https://twitter.com/aldin_ww/status/1478471150632067075}

Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν στο Zhanaozen, στο δυτικό Καζακστάν, πυροδοτήθηκαν από τις απότομες αυξήσεις των τιμών του υγραερίου (LPG), που χρησιμοποιείται ευρέως ως καύσιμο για αυτοκίνητα, και τις τελευταίες ημέρες επικεντρώθηκαν σε ευρύτερα κοινωνικοοικονομικά και πολιτικά ζητήματα. Οι αρχές ανέφεραν αργότερα ότι θα επιβληθεί εκ νέου ανώτατο όριο τιμής LPG.

Οι αρχές στο Καζακστάν έχουν από καιρό περιορίσει τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της ειρηνικής διαμαρτυρίας, της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και της ελευθερίας του λόγου, και έχουν απορρίψει εκκλήσεις για εισαγωγή ουσιαστικών πολιτικών μεταρρυθμίσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Καζακστάν έχει απαγορεύσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και έχει διώξει ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Οι μακροχρόνιες ανησυχίες για τις οικονομικές δυσκολίες και την ανισότητα στο Καζακστάν έχουν ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, με τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα και την άτυπη οικονομία, ιδιαίτερα τις γυναίκες με πολλά παιδιά, να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

καζακστάνκρισηΕνέργειαΤιμές
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα