«Κατρακυλούν» πετρέλαιο και φυσικό αέριο- «Αγκάθι» ζήτηση και τράπεζες

«Βουτιά» κοντά στο 4% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (24/3) εν μέσω της πτώσης των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών και μετά την ανακοίνωση της υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ ότι η αναπλήρωση του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου (SPR) της χώρας μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, περιορίζοντας τις προοπτικές ζήτησης.

Πάντως, τόσο το αμερικανικό

αργό όσο και ο μπρεντ που υποχώρησαν περίπου 1% την Πέμπτη, είναι σε καλό δρόμο να κλείσουν την εβδομάδα ελαφρώς υψηλότερα, αφού σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους εδώ και μήνες την περασμένη εβδομάδα λόγω της αναταραχής του τραπεζικού τομέα και των ανησυχιών για πιθανή ύφεση.

Οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν στην Ευρώπη με την Deutsche Bank και την UBS Group να πλήττονται σκληρά από τις ανησυχίες ότι τα χειρότερα προβλήματα στον κλάδο από την οικονομική κρίση του 2008 δεν έχουν ακόμη περιοριστεί.

Ένα ισχυρότερο δολάριο, το οποίο σημειώνει άνοδο 0,6% έναντι άλλων νομισμάτων την Παρασκευή, τροφοδοτεί επίσης το sell-off. Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά το αργό πιο ακριβό στους κατόχους άλλων νομισμάτων.

«Η έλλειψη αγοράς αργού για το SPR αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πλήγμα στις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil, Στίβεν Μπρένοκ.

«Αν μη τι άλλο, θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην Κίνα να αναλάβει αυτή το... φορτίο αύξησης της ζήτησης τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε τον Οκτώβριο ότι θα αγόραζε ξανά πετρέλαιο για το SPR όταν οι τιμές ήταν στα ή κάτω από περίπου 67-72 δολάρια το βαρέλι.

Η Γκράνχολμ είπε στους νομοθέτες ότι θα ήταν δύσκολο να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές φέτος για να προστεθούν στα αποθέματα, τα οποία βρίσκονται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1983 μετά τις πωλήσεις που διέταξε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πέρυσι.

Οι ισχυρές προσδοκίες ζήτησης από την Κίνα περιορίζουν την πτώση, με την Goldman Sachs να λέει ότι η ζήτηση εμπορευμάτων αυξάνεται στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, με τη ζήτηση πετρελαίου να ξεπερνά τα 16 εκατομμύρια bpd.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ είπε ότι η προαναγγελθείσα μείωση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα στη ρωσική παραγωγή πετρελαίου θα είναι από ένα επίπεδο παραγωγής 10,2 εκατομμυρίων bpd τον Φεβρουάριο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Αυτό θα σήμαινε ότι η Ρωσία στοχεύει να παράγει 9,7 εκατομμύρια bpd μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, σύμφωνα με τον Νόβακ, κάτι που θα σήμαινε πολύ μικρότερη μείωση της παραγωγής από ό,τι είχε υποδείξει προηγουμένως η Μόσχα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 3,85% στα 67,28 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 3,50% στα 73,38 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει και το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,672% στα 41,600 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,08% στα 1.997 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,86% στα 23,46 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,09% στα 4,079 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,88% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0734 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,59% στο 1,2212 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8791 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμιΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα