Καθηγητής Γεωλογίας για Daniel: Πρόκειται για μία εξελισσόμενη καταστροφή

Φωτογραφίες - ντοκουμέντα από την καταστροφή στον κάμπο παρουσίασε σήμερα (16/9) ο Επίκουρος Καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλης Διακάκης.

Μιλώντας στο OPEN για τις καταστροφές που έφερε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, ο καθηγητής παρουσίασε και δύο χάρτες που αποτυπώνουν τις πλημμύρες σε όλη την έκταση του κάμπου.

«Πρέπει να τονίσουμε ότι πρόκειται για μία εξελισσόμενη καταστροφή. Λόγω του καλού καιρού

πολύς κόσμος εκτός της Θεσσαλίας νομίζει ότι το πρόβλημα έχει περάσει», τόνισε ο κ. Διακάκης.

Στον χάρτη από τις 8 Σεπτεμβρίου, που παρουσίασε ο κ. Διακάκης, βλέπουμε το δυτικό τμήμα της πεδιάδας, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα να είναι εντελώς πλημμυρισμένο και, μέσω του Πηνειού, το νερό να πηγαίνει προς τα κάτω και, τελικά, στη θάλασσα. Ενδιάμεσα, όμως, υπάρχει στένωση της Αμυγδαλιάς. Εκεί δημιουργείται ένα «λαιμομπούκαλο» και το νερό φεύγει με αργή ταχύτητα, στις περιοχές που πλημμύρισαν πρώτες.

Στον δεύτερο χάρτη, πέντε ημέρες μετά, το νερό από το δυτικό τμήμα έχει αρχίσει και αποστραγγίζεται σε σημαντικό βαθμό αλλά πλέον έχει πλημμυρίσει το ανατολικό τμήμα που είναι η Λάρισα, αλλά και η λίμνη Κάρλα η οποία πλημμύρισε μέσω μίας διαρροής που έγινε στο ανάχωμα του Πηνειού στην περιοχή της Γυρτόνης. Αυτό είναι ένα εξελισσόμενο ζήτημα γιατί, με βάση την τελευταία ενημέρωση, το νερό τρέχει ακόμα. Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να κλείσει η διαρροή στον Πηνειό όμως το νερό που έχει φύγει ένα πλημμυρίσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της λίμνης Κάρλα.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIELΜΙΧΑΛΗΣ ΔΙΑΚΑΚΗΣΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑΠηνειόςθεσσαλίαπλημμύρες
Keywords
Αναζητήσεις
kathigitis-geologias-gia-daniel-prokeitai-gia-mia-exelissomeni-katastrofi.htm
Τυχαία Θέματα