«Κατέρρευσε» η First Republic Bank- Στην JPMorgan τα περιουσιακά στοιχεία

13:03 1/5/2023 - Πηγή: Reporter

Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνια (DFPI) ανακοίνωσε τη Δευτέρα (1/5) ότι έκλεισε την περιφερειακή τράπεζα, First Republic Bank και συμφώνησε να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στην JPMorgan Chase & Co και την National Association. Η First Republic έγινε έτσι η

τρίτη μεγάλη αμερικανική τράπεζα, που πτωχεύει μέσα σε μόλις δύο μήνες.

Η JPMorgan ήταν ένας από τους πολλούς ενδιαφερόμενους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της PNC Financial Services Group και της Citizens Financial Group Inc, η οποία, σύμφωνα με το Reuters, υπέβαλε την τελική της προσφορά την Κυριακή (30/4) σε μια δημοπρασία που διενεργήθηκε από ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Μια συμφωνία για την First Republic, η οποία είχε συνολικό ενεργητικό 229,1 δισ. δολάρια στις 13 Απριλίου, έρχεται σε λιγότερο από δύο μήνες αφότου η Silicon Valley Bank και η Signature Bank απέτυχαν να εξυγιανθούν, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης με στόχο την σταθεροποίηση των αγορών.

Η First Republic, της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία «χτυπήθηκαν» από την άνοδο των επιτοκίων, παρέμεινε προσωρινά ζωντανή μετά την κατάρρευση των δύο άλλων περιφερειακών τραπεζών τον περασμένο μήνα.

Στο διαδικαστικό «κομμάτι», η First Republic εξαγοράστηκε από την ρυθμιστική Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) και πουλήθηκε αμέσως στην JPMorgan. Η συμφωνία ανακοινώθηκε λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών, και μετά από έντονες διαπραγματεύσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Αργότερα σήμερα, 84 υποκαταστήματα της First Republic σε οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ θα ανοίξουν ξανά ως υποκαταστήματα της JPMorgan.

Η JPMorgan «θα αναλάβει όλες τις καταθέσεις και ουσιαστικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία της First Republic Bank», είπε σε επίσημη δήλωση η FDIC. Σύμφωνα με τους New York Times, η ρυθμιστική αρχή υπολόγισε ότι το ασφαλιστικό της ταμείο θα έπρεπε να πληρώσει περίπου 13 δισ. δολάρια για να καλύψει τις ζημίες της First Republic.

«Η κυβέρνηση μάς κάλεσε μαζί με άλλους δανειστές για να αναλάβουμε δράση και το κάναμε», δήλωσε ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συναλλαγή είχε σκοπό «να ελαχιστοποιήσει το κόστος για το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων (Deposit Insurance Fund)».

Η First Republic χρεοκόπησε παρά το γεγονός ότι έλαβε «ένεση» ρευστότητας 30 δισ. δολαρίων από 11 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας τον περασμένο Μάρτιο. Θα μείνει στην ιστορία ως η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ -από άποψη ενεργητικού- που «καταρρέει» μετά την Washington Mutual, η οποία πτώχευσε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1985 με ένα υποκατάστημα στο Σαν Φρανσίσκο και ήταν γνωστή για την εξυπηρέτηση πλούσιων πελατών σε παράκτιες πολιτείες. Είχε υποκαταστήματα σε περιοχές με υψηλά εισοδήματα όπως το Beverly Hills, το Brentwood, η Santa Monica και η Napa Valley, στην Καλιφόρνια, εκτός από το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και τη Silicon Valley. Εκτός της Καλιφόρνια, τα υποκαταστήματα βρίσκονται σε άλλες πολιτείες με υψηλά εισοδήματα, όπως η Φλόριντα, το Κονέκτικατ, η Ουάσιγκτον και το Ουαϊόμινγκ.

Είχε περίπου 7.200 υπαλλήλους στο τέλος του περασμένου έτους. Στα τέλη του περασμένου έτους ήταν η 14η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με την σχετική κατάταξη της Federal Reserve.

FIRST REPUBLIC BANKπτώχευσηJPMorgan Chase &CoDFPIFDICSilicon Valleyχρεοκοπία
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα