Καταστήματα και υπηρεσίες: Αναλυτικός οδηγός «ανοίγματος» και τρόπου λειτουργίας

Επτά θα είναι τα στάδια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας από το lockdown που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των επιμέρους υπουργείων. Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν πότε; Τι προβλέπεται ανά στάδιο; Ποια είναι τα μέτρα προστασίας και οι κυρώσεις.

Τα στάδια του κυβερνητικού σχεδιασμού έχουν ως εξής:

Στάδιο 1 - Από Δευτέρα 4 Μαΐου ανοίγουν:

- Λιανικό Εμπόριο

Επιχειρήσεις

λιανικού εμπορίου:

βιβλία/ χαρτικάoπτικάαθλητικός εξοπλισμόςφυτά

- Αγορές Καταναλωτών (άρθρο 37 Ν. 4497/2017)

- Απελευθέρωση μετακινήσεων για τους κλάδους των λαϊκών αγορών που εμπεριέχουν μετακίνηση από Περιφέρεια σε Περιφέρεια

- Υπηρεσίες

ΚομμωτήριαΚουρείαΚέντρα αισθητικήςΚΤΕΟ

Αναλυτικά:

Όσον αφορά τα μέτρα κάτω από τα οποία θα κληθούν να λειτουργήσουν οι παραπάνω επιχειρήσεις – υπηρεσίες, στο σχέδιο προβλέπονται τα εξής:

Ιδιαίτερα για τα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής ισχύουν και τα εξής μέτρα προστασίας:

Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτραΟι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσωνΟι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργαναΥποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτεςΓάντια μίας χρήσης για τους εργαζόμενους σε κέντρα αισθητικήςΩράριο λειτουργίας καθημερινών (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 10 μ.μ., Σάββατο: 7 π.μ. έως 9 μ.μ

Για τους χώρους και τα άτομα προβλέπονται τα εξής:

Έως 20 τ.μ. - 4 άτομαΑπό 20τ.μ. έως 100 τ.μ. - 4 άτομα +1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια από 20 έως 100 τμΆνω των 100 τ.μ. - 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τμΆνω των 300 τ.μ. που αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, ήτοι 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.

ΚΤΕΟ

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσωνΟι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργαναΥποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίαςΓάντια μιας χρήσεως και χρήση αντισηπτικού.

Πρόστιμα

Στάδιο 2 - Από Δευτέρα 11 Μαΐου ανοίγουν:

- Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (λοιπές κατηγορίες), εκτός εμπορικών κέντρων (malls)

Για καταστήματα λιανικού εμπορίου επιφάνειας:

Έως 20 τμ - 4 άτομα Από 20 έως 100τμ - 4 άτομα +1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια από 20 έως 100 τμ Άνω των 100 τμ - 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τμ Άνω των 300 τμ που αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, ήτοι 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο. Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

- Βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές

Λιανικό εμπόριο βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές:

Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών τα 5 μέτρα.Ελάχιστη απόσταση μεταξύ ατόμων (επαγγελματιών και καταναλωτών) τα 2 μέτρα. Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής το 50% των δραστηριοποιούμενων εμπόρων και παραγωγών.Διπλές λαϊκές αγορές προς αποφυγή έντονου συνωστισμού.

- Σχολές Οδηγών

Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για τον εκπαιδευτή και τον εκπαιδευόμενοΓάντια μιας χρήσεως και χρήση αντισηπτικού.

- Υπηρεσίες Τυχερών Παιχνιδιών σε κατάστημα

Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας και στους πελάτες Γάντια μιας χρήσεως για τους εργαζόμενουςΕξυπηρέτηση μόνο χωρίς καθήμενουςΧρήση αντισηπτικού

Ισχύουν οι γενικοί κανόνες αναλογίας επιτρεπόμενων ατόμων εντός του καταστήματος:

Έως 20 τμ - 4 άτομα Από 20 και άνω - 4 άτομα +1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 20τμ.

Στάδιο 3 - Από Δευτέρα 18 Μαΐου ανοίγουν:

- Ζωολογικά πάρκα, Βοτανικοί κήποι:

Απόσταση 2 μέτρων Ισχυρή σύσταση μάσκαςΔεν επιτρέπονται οι παραστάσεις.

- Αρχαιολογικοί Χώροι

Εξωτερικοί χώροι μόνοΑπόσταση 2 μέτρων.

Στάδιο 4 - Από Δευτέρα 1 Ιουνίου ανοίγουν:

- Εμπορικά Κέντρα

Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας και στους πελάτες/ καταναλωτές Γάντια μιας χρήσεως για τους εργαζόμενουςΕξυπηρέτηση μόνο χωρίς καθήμενους.

Ισχύουν οι γενικοί κανόνες αναλογίας επιτρεπόμενων ατόμων εντός των καταστημάτων:

Έως 20 τμ - 4 άτομαΑπό 20 έως 100τμ - 4 άτομα +1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια από 20 έως 100 τμ Άνω των 100 τμ - 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τμΜέγιστη επιτρεπόμενη παρουσία πελατών εντός του εμπορικού κέντρου: 1 πελάτης/ επισκέπτης/ καταναλωτής ανά 20 τ.μ.

- Όλες οι υπόλοιπες Υπηρεσίες

- Εστιατόρια και καφετέριες σε εξωτερικούς χώρους:

Ελάχιστη απόσταση μεταξύ τραπεζιών / stands: 2 μέτραΥποχρεωτική χρήση μάσκας και γαντιών μίας χρήσης από τους εργαζόμενους, χρήση αντισηπτικούΜέγιστος αριθμός πελατών: 1 πελάτης ανά 3τμΜέγιστη συμμετοχή ανά τραπέζι: 4 άτομα.

- Ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας

* Στα εστιατόρια και στις καφετέριες των ξενοδοχείων ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για την εστίαση.

Στάδιο 5 - Ανοίγουν:

Θερινοί Κινηματογράφοι:

Απόσταση καθίσματος από το μπροστινό κάθισμα: 1,5μέτραΕιδικοί κανόνες ανά περίπτωσηΜέγιστη επιτρεπόμενη πληρότητα: 60%.

Στάδιο 6 - Ανοίγουν:

- Πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα, παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους:

Απόσταση 2 μέτρωνΙσχυρή σύσταση μάσκας για τους επισκέπτες και χρήση αντισηπτικούΥποχρεωτική χρήση μάσκας και γαντιών μίας χρήσης για τους εργαζόμενουςΔεν επιτρέπονται οι παραστάσεις Σε περίπτωση που λειτουργούν καφετέριες και εστιατόρια ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για τα εστιατόρια και τις καφετέριες σε εξωτερικούς χώρους.

Στάδιο 7 - Ανοίγουν:

- Εστιατόρια, καφετέριες και σε εσωτερικούς χώρους

- Επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας (μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα)

- Καταλύματα διακοπών, ενοικιαζόμενα δωμάτια, χώροι κατασκήνωσης, ξενοδοχειακές μονάδες με εφαρμογή ορίου πληρότητας

- Αθλητικές εγκαταστάσεις και γυμναστήρια με συγκεκριμένους κανόνες

Ισχύουν όλες οι προηγούμενες διατάξεις για τους εξωτερικούς χώρουςΌπου λειτουργούν εστιατόρια και καφετέριες σε εξωτερικούς χώρους ισχύουν οι σχετικές διατάξεις των προηγούμενων σταδίωνΓια τους εργαζόμενους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, γαντιών μίας χρήσης, και χρήση αντισηπτικούΓια τις ειδικές διατάξεις λειτουργίας εντός των εσωτερικών χώρων θα ακολουθήσει εξειδίκευση με ΚΥΑ.

Χαρά Κάνδηλα

Διαβάστε επίσης:Μητσοτάκης: Επανεκκίνηση με σύνθημα «Μένουμε Ασφαλείς»- Ολόκληρο το διάγγελμαΜετακινήσεις χωρίς sms αλλά με μάσκες και αποστάσεις-Γενικές κατευθύνσειςΣΧΕΔΙΟεπανεκκίνηση οικονομίαςκορονοιόςμέτρα κυβέρνησης
Keywords
Τυχαία Θέματα