Καταπολέμηση φτώχειας και δημόσια υγεία, οι προτεραιότητες για τους πολίτες!

Ερευνα του Parlemeter 2023, που κοινοποίησε πριν λίγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποκαλύπτει ότι προτεραιότητες πολιτικής σύμφωνα με τους πολίτες είναι η καταπολέμηση της φτώχειας (36%), η δημόσια υγεία (34%), κλιματική αλλαγή και η στήριξη της οικονομίας (29%).Ερευνα του Parlemeter 2023, που κοινοποίησε πριν λίγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποκαλύπτει ότι προτεραιότητες πολιτικής σύμφωνα με τους πολίτες είναι η καταπολέμηση της φτώχειας (36%), η δημόσια υγεία (34%), κλιματική αλλαγή και η στήριξη

της οικονομίας (29%).

Παράλληλα η ερευνα δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι εκτιμούν την ένταξη στην ΕΕ και ενδιαφέρονται για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Το 72% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ και το 70% πιστεύει ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή. Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της ΕΕ (57%) ενδιαφέρονται ήδη για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024.

Πάνω από επτά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από το να είναι μέλος της ΕΕ. Οι κύριοι λόγοι που αναφέρθηκαν από τους ερωτηθέντες σε αυτήν την έρευνα είναι η συμβολή της ΕΕ στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας (34%) και η βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ένωσης (34%).

Ομοίως, η εικόνα της ΕΕ παραμένει σταθερή από τον Μάρτιο του 2023, με το 45% των πολιτών της ΕΕ να έχουν θετική εικόνα για το μπλοκ, το 38% να έχουν ουδέτερη εικόνα και το 16% να έχουν αρνητική εικόνα.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσε: «Αυτό το Ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι η Ευρώπη έχει σημασία. Σε αυτό το δύσκολο γεωπολιτικό και κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο, οι πολίτες εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξεύρεση λύσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πιστεύει ότι οι ενέργειες της ΕΕ είχαν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή.»

Μακριά από την έννοια της απόστασης από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, το 70% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους. Πάνω από το ένα τρίτο των πολιτών της ΕΕ βλέπουν την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (36%) και τη δημόσια υγεία (34%) ως τα κύρια θέματα που πρέπει να δώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής καθώς και η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (και οι δύο 29%) ακολουθούν στενά, ενώ η μετανάστευση και το άσυλο (18%), που σήμερα βρίσκεται στην ένατη θέση, έχουν αυξηθεί κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες από το φθινόπωρο του περασμένου έτους.

Η Πρόεδρος Roberta Metsola πρόσθεσε: «Κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων πέντε ετών, ακούσαμε. Και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέδωσε. Αγωνιζόμαστε ενάντια στη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την κλιματική αλλαγή, για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να υπερασπιστούμε τις αξίες της ΕΕ, όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία του λόγου».

Όπως αντικατοπτρίζεται επίσης στις προτεραιότητες πολιτικής, οι κοινωνικοοικονομικές δυσχέρειες εξακολουθούν να επηρεάζουν πολλούς Ευρωπαίους, ακόμη και αν οι δείκτες βελτιώθηκαν ελαφρώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. Το 73% (6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την άνοιξη του 2023) των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα μειωθεί το επόμενο έτος. Πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων (37%) δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς μερικές φορές ή τις περισσότερες φορές. Με τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 στον ορίζοντα, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι (53%) επιθυμούν το ΕΚ να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο, μια πλειοψηφική άποψη σε 21 κράτη μέλη.

Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων (57%) ενδιαφέρεται για αυτές τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα σταθερό αποτέλεσμα σε σύγκριση με την άνοιξη του 2023 (+1 π.μ.), αλλά 6 μονάδες υψηλότερο από το φθινόπωρο του 2018, σε παρόμοια χρονική στιγμή πριν από την τελευταίες ευρωεκλογές. Το 68% δηλώνει ότι είναι πιθανό να ψηφίσει εάν οι ευρωπαϊκές εκλογές πραγματοποιούνταν σε διάστημα μιας εβδομάδας - εννέα μονάδες υψηλότερα από το φθινόπωρο του 2018. Η Πρόεδρος του ΕΚ Roberta Metsola κατέληξε: «Αλλά η δημοκρατία δεν μπορεί ποτέ να θεωρείται δεδομένη. Πρέπει να το προστατεύσουμε και να το διαφυλάξουμε, δίνοντας την ψήφο μας. Κάθε ψήφος στις επερχόμενες ευρωεκλογές έχει σημασία».

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

#ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ_ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ #ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ_ΦΤΩΧΕΙΑΣ #δημόσια_υγεία #κλιματική_αλλαγή #PARLEMETER_2023
Keywords
Τυχαία Θέματα