Κατά έως 20% πιο ακριβό το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ακριβότερο θα είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ινστιτούτου Καταναλωτή, με την αύξηση να κυμαίνεται από 10 έως 20%.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, φέτος το κόστος του εορταστικού τραπεζιού για μία τετραμελή οικογένεια υπολογίζεται στα 152 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 127 ευρώ, δηλαδή αύξηση 20%. Οι περισσότεροι καταναλωτές αφήνουν πίσω τα πολυπληθή χριστουγεννιάτικα τραπέζια. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός

ψαλιδίζεται και το εορταστικό τραπέζι μετά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, προβλέπεται να είναι αισθητά φτωχότερο.

Οι ανατιμήσεις των προϊόντων, ειδικά σε κρέας, λάδι και γλυκά, δε γινόταν να αφήσουν ανεπηρέαστο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι που θα είναι ακριβότερο έως και 20%, με τους καταναλωτές να μετρούν τόσο τα άτομα που θα βρίσκονται γύρω από το τραπέζι, όσο και τα προϊόντα που θα αγοράσουν.

Το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού:

Αρνί: 13 – 14€/κιλό,

Γαλοπούλα: 10-12€/κιλό,

Χοιρινό: 7,5 – 9€ /κιλό,

Τομάτες: 2,20- 2,30/κιλό,

Φέτα: 10 – 14,30/κιλό,

Αναψυκτικά: 1,30 €/τεμάχιο,

Κρασί: 4,5€ – 5,5 €,

Παραδοσιακά γλυκά: 16€/κιλό.

Μιλώντας στο Mega, ο κρεοπώλης Αντώνης Βαλτετσιώτης δήλωσε: «Υπάρχει μια σταθερότητα στις τιμές, δεν υπάρχει διαφοροποίηση. Είμαστε εδώ για να καλύψουμε όλες τις απαιτήσεις».

Όπως λέει ο ίδιος, η κίνηση στην αγορά είναι μειωμένη, ωστόσο η εικόνα αναμένεται να αλλάξει τις ερχόμενες εβδομάδες και με την εφαρμογή του εορταστικού ωραρίου.

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες από… χρυσάφι

Σε τρεις ταχύτητες κινούνται οι τιμές στο παραδοσιακό γλύκισμα των Χριστουγέννων, τα μελομακάρονα, σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού.

Οι καταναλωτές μπορούν να τα βρουν από 13 ευρώ το κιλό στα αρτοποιεία, μέχρι 17 ευρώ στα ζαχαροπλαστεία, όπου σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 35 ευρώ.

Τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και το «Καλάθι των Χριστουγέννων», με τρόφιμα για το εορταστικό τραπέζι, χωρίς, όμως, μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα διατίθεται σε… αλμυρή τιμή, ανάλογα με το σημείο πώλησης:

Φούρνοι: 13-17€/kg

Ζαχαροπλαστεία: 20-23€/kg

Ζαχαροπλαστεία «πολυτελείας»: 33-35€/kg

Κάθε πέρσι και καλύτερα, στις τιμές των εορταστικών γλυκών, καθώς οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι δεν αντέχουν να απορροφήσουν το κόστος της παραγωγής.

«Υπάρχει μια πολύ μικρή αύξηση από πέρυσι, γύρω στα δύο ευρώ. Λογικό είναι. Με τόσες αυξήσεις στις πρώτες ύλες απορροφήσαμε ό,τι μπορούσαμε περισσότερο», δήλωσε μία αρτοποιός στο Mega.

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες δεν θα περιλαμβάνει το Χριστουγεννιάτικο καλάθι του νοικοκυριού, προκειμένου να μην δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στα σούπερ μάρκετ και στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία.

Το καλάθι των Χριστουγέννων θα βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τις 13 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 3 Ιανουαρίου 2024 και θα περιλαμβάνει τσουρέκι ή βασιλόπιτα, σοκολάτες, γαλοπούλα, μοσχάρι.

Για τον έλεγχο των τιμών, πάντως, σε εφαρμογή τέθηκε πλατφόρμα για την υποβολή καταγγελιών μέσω του e-katanalotis.

Ανοίγοντας τη φόρμα παραπόνων στο πεδίο «χρήσιμα», ο καταναλωτής συμπληρώνει το email του, το σούπερ μάρκετ που αφορά η καταγγελία, το είδος παραπτώματος-αύξηση τιμής, λάθος σήμανση ή υγειονομική παράβαση, ενώ υπάρχει και πεδίο επισύναψης φωτογραφιών του προϊόντος που αφορά η καταγγελία.

#ακρίβεια #Mega #χριστουγεννα #ΚΑΛΑΘΙ_ΤΟΥ_ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ #μελομακάρονα #κουραμπιέδες
Keywords
Αναζητήσεις
kata-eos-20-pio-akrivo-to-fetino-christougenniatiko-trapezi.htm
Τυχαία Θέματα
Κατά,kata